Що робити, коли у квартирі немає опалення та води (ФОТО)

Поради керівника львівської школи виживання

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Внаслідок суботнього «прильоту» мешканці Рівного та області зіткнулися з низкою проблем, зокрема з водою, світлом, а взимку до цього додалося б відключення теплопостачання.

Як людям діяти, коли взимку у квартирі немає опалення, електрики та водопостачання, розповів керівник клубу виживання «Білі вовки» Сергій Білоус.

Як зігріти квартиру, якщо не буде опалення та електрики

У такі часи найліпше виїхати з великого міста у місцевість, де є автономне опалення — піч чи котел на дровах, брикетах, вугіллі, де є джерело води та запаси харчів. Більшість жителів міст таких можливостей не мають.

Якщо ви мешкаєте у багатоповерхівці:

  • треба ущільнити та утеплити всі двері та вікна, заклеїти їх зсередини;
  • зібратися всім в одну кімнату, де можна жити й спати, так економиться тепло;
  • заздалегідь купити теплі спальники, або збиратися в одному ліжку, щоб разом зігріватися;
  • вдягатися за принципом капусти, в багатошаровий одяг.

Водночас Сергій Білоус зауважив, що намет у холодній квартирі чи будинку краще не ставити:

На мою думку, немає ніякої доцільності так робити, тому що він стоятиме на підлозі і там буде холодно, а ліжко стоїть на ніжках і між ним та підлогою є повітряна подушка. Також можна залити гарячу воду в грілку і класти її в постіль, – пояснив керівник клубу виживання.

Важливо, аби сухими залишалися ноги. Якщо ж людина замерзла, слід розігрітися, виконавши махові рухи руками й ногами. Якщо людина не може виконати вправи самостійно, слід набрати в пластикові пляшки гарячої води та класти під шию, під пахви й між ноги.

Зробити запаси питної та технічної води

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Керівник клубу виживання радить зробити запас питної та технічної води із розрахунку 20 літрів для однієї людини на добу та розповідає, як її економніше витрачати.

Якщо ви миєте руки чи обличчя, треба вмиватися над якоюсь посудиною, цю воду потім можна використати в туалеті.

 

Проте існує велика ймовірність, що каналізація не працюватиме, тому треба дивитися, куди ходити на двір і цього не треба соромитися, — розповів Сергій Білоус.

Також він радить завчасно подивитися, де поблизу є автономні джерела води — криниці, джерела у парках, ручні помпи. Також варто слухати оповіщення про те, де будуть їздити автомобілі, які розвозитимуть воду.

Як і де готувати їжу

Жителям багатоквартирних будинків з центральним опаленням найкраще готувати їжу на вогнищі. Адже не у всіх будинках можна встановити буржуйки.

Буржуйки чи інші печі на твердому паливі можна встановлювати в будинках, де є димовентканали, але перед зимою їх слід обстежити та прочистити, — зауважив керівник клубу виживання.

Також радить купити невеликий балончик «кемпінг газ». Його вистачає на 5-7 приготувань їжі. Вдома варто мати запас продуктів, які не потребують термічної обробки, їжу швидкого приготування та консерви.

Чим освітлювати квартиру

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Варто запастися сірниками, свічками, сухим спиртом і гасовими лампами, ліхтариками та батарейками до них.

Також не можна забути про повербанки — їх треба зарядити та періодично перевіряти рівень заряду.  Можна придбати повербанк на сонячній батареї, тоді ви не будете залежати від наявності електрики. А якщо світло є, то такий пристрій можна заряджати від мережі.

Мобільний зв’язок

Аби не втратити зв'язок із рідними, якщо стільникові оператори не працюватимуть, слід заздалегідь домовитися з ними про місце зустрічі.

Якщо є аналогові телефони – не відмикайте цю послугу, бо вони працюватимуть довше і можуть допомогти в критичних ситуаціях зв’язатися з рятувальниками, медиками чи поліцією, — каже Сергій Білоус.

Також варто зробити запас медикаментів, які доводиться регулярно приймати. Не зайвим будуть й домашні інструменти: молоток, викрутка, сокира, пилка, ізоляційна стрічка.

Джерело: Суспільне

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень