Що потрібно з'їсти 9 жовтня, щоб весь рік не хворіти: народні прикмети

9 жовтня за новим церковним календарем згадують апостола Якова Алфеєва

Яків жив у I столітті, був братом апостола і євангеліста Матвія та одним з апостолів Христа. Святого Якова та інших апостолів просять про допомогу і пораду в різних справах.

У народі святого називали Яків Деревопилець, оскільки у цей час йшла активна заготівля дров.

У цей день зазвичай завжди було холодно. Наші предки казали: “Після Якова осінь вже заплакала, бо після Якова тепла нема ніякого”.

Люди у цей вечір стежили за місяцем: якщо він у колах – наступне літо буде сухим. Наші предки вважали 9 жовтня хорошим днем для будь-яких сімейних справ.

Цього дня можна йти до лісу по гриби - зазвичай у цей час уже є опеньки, сироїжки, білі гриби. За старих часів на початку жовтня на млинах обдирали просо, овес, ячмінь, мололи пшеницю на крупу, а потім готували кашу з нового врожаю.

Тому 9 жовтня - це ще й День першої каші. За повір'ям, той, у кого сьогодні на столі стоятиме каша, буде здоровим увесь рік.

 

Що не можна робити 9 жовтня

Не рекомендували 9 жовтня щось зашивати. Наші предки говорили: якщо не послухатися цієї заборони, доведеться весь рік латати дірки в гаманці. 

Заборонено в цей день відмовлятися від частувань або самому проявляти негостинність. Щоб в будинку був достаток, необхідно накрити добрий стіл і запросити до нього всіх охочих.

Не можна 9 жовтня не тільки сваритися, а й згадувати минулі образи. Вважається, що будь-який негатив, випущений з вуст, повернеться людині в трикратному розмірі. 

Ще одна містична прикмета у них була пов'язана із  красивими дівчатами. У народі вважали, що під їх личиною 9 жовтня могла ховатися нечисть, і закликали уникати в цей день прекрасних незнайомок.

За народними прикметами на Якова не слід починати нові справи і розповідати сни - хороші не збудуться, а погані - навпаки.

Народні прикмети на 9 жовтня

  • Дощ в цей день означає, що сніг в цьому році випаде рано.
  • Місяць вночі ховається за хмарами - до посушливого літа.
  • Якщо зранку 9 жовтня стоїть туман, зима видасться надзвичайно суворою, а міцні морози будуть стояти аж до лютого.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олеся Шевчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень