Що потрібно позичити 29 листопада, щоб весь рік супроводжувала удача: народні прикмети

Православна церква 29 листопада вшановує пам’ять святого Парамона Зимовказівника

Парамона називали Зимовказівником, оскільки саме в цей день можна було передбачити погоду на зиму. Селяни поспішали зустріти схід сонця.

Вірили, що якщо ранок буде червоний і ясний, то весь грудень буде ясним.

Погода до 29 листопада встановлювалася досить холодна, і люди вірили те, що в цей час Зима блукає в ведмежій шкурі по вулицях і навіть дахах, будить жінок рано вранці, щоб ті топили печі і готували їжу, оскільки вранці вставати було дуже важко.

Існувала ще одна цікава прикмета: 29 листопада необхідно було годувати курей гречкою тільки з правого рукава – так вони почнуть раніше нестися.

Крім того, в західну стіну лазні вбивали цвях у нижню колоду, щоб споруда була міцною, і ніхто в родині не хворів.

Говорили, що 29 листопада потрібно обов’язково позичити у сусідів що-небудь: хліб, яйця, масло тощо. Так можна привернути до себе удачу на весь наступний рік.

Також день вважався небезпечним для здоров'я, оскільки в цю дату зазвичай дули сильні холодні вітри і йшов мокрий сніг. Через протяг і мокрі ноги люди часто хворіли.

Зазвичай в цю дату народ залишався вдома. Чоловіки займалися утепленням будинку і засолюванням сала, а жінки присвячували день рукоділлю.

 

Що не можна робити 29 листопада

Незаміжнім дівчатам не варто у цей день починати прибирання, інакше майбутній чоловік виявиться скупим.

При чищенні снігу з дахів не варто користуватися лопатами - тільки віниками. А якщо ні, то можна відвадити від себе достаток, говорили прапрадіди.

Не рекомендували цього дня відмовляти в милостині - інакше самому доведеться зіткнутися зі злиднями.

Якщо ж сусіди попросять продукти у борг, потрібно не просто дати їх, а й вибрати найкращі. Тоді весь майбутній рік буде успішним.

Не можна 29 листопада просити у позику грошей. Наші пращури вірили, що разом з металом або купюрами можна забрати собі негатив їхнього господаря.

29 листопада суворо заборонено лаятися. Будь-яке лайливе слово, вимовлене цього дня, може привернути увагу темних сил. Вони визнають «свого» і полетять знайомитись. У це вірили у народі.

 

Народні прикмети на 29 листопада

  • Сніг пішов 29 листопада – скоро буде заметіль
  • Сніг ще не випав – значить, до Миколи будуть сильні морози
  • Червона зоря 29 листопада – буде ясний день.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень