Що не вкинь – борщ виходить солодким: на що жаліються українські біженці за кордоном?

Чимало українців розчарувались в реаліях Євросоюзу та сумують за домом

«Бо в Україні краще!»

Найбільший біль українців - це стояння за кордоном у чергах за різними папірцями, - йдеться у матеріалі BBC NEWS Україна.

Навіть посол України у Британії Вадим Пристайко це помітив.

Виступаючи минулого тижня у Вестмінстері, він сказав, що

біженці «розчаровані зростаючим дискомфортом та боротьбою з різними системами у ЄС», і попри небезпеку ракетних ударів по всій країні, більше мільйона з них уже повернулися додому.

У Польщі, щоб отримати ідентифікаційний код, який дозволяє без обмежень користуватися тими ж послугами, що і місцеві, навіть на початку квітня українці могли стояти у черзі весь день.

Черга за номером PESEL у Варшаві на Народовому стадіоні

В Іспанії все ще більш бюрократично і довше, ніж у Польщі, - розказує українка Оля, яка була у чергах у Варшаві, але знаючи іспанську, вирішила виїхати у Мадрид.

Ще складнішим виглядає життя в Ірландії. Там, розповідає Наталія Міняйло, яка виїхала з Києва з донькою, якій лише 1,3 року, взагалі не існує уже звичних для нас банківських онлайн-додатків.

Усі соцвиплати потрібно отримувати на пошті особисто, а щоб відкрити банківський рахунок, треба чекати три тижні та зібрати купу документів.

 

Дорога і незвична їжа

У Німеччині, український борщ приготувати просто неможливо

Що туди не кинь - все одно він буде солодкий. Смак не той, що у нас.

Те, що у Києві обходилось у 300 гривень, тут 30 євро.

Біженці жаліються: фрукти і овочі, як пластик, відділів кулінарії, як вдома, немає. Та і усього, як в Україні, тут у супермаркеті не купиш.

За кордоном, і не лише у Німеччині, українцям складно звикнути і до графіка роботи магазинів. Вони закриваються рано, здебільшого о 20-ій, а в неділю взагалі не працюють.

Найбільше скарг на медицину в ЄС

У різних країнах свої правила, але якщо підсумувати, то швидка приїжджає швидко, а на прийом до лікаря треба чекати довго. У Австрії - два-три тижні, розповідають про свій досвід українці, на плановий огляд до профільного лікаря у Франції - до 6 місяців.

Найменше скарг на Польщу. Тут можна потрапити до лікаря доволі швидко, але є інші нюанси.

Ти приходиш, кажеш, що тобі потрібно. А далі черга, щоб заповнити анкету, черга, щоб лікар оглянув, черга, щоб зробити МРТ, черга, щоб дали виписку - словом, черга, щоб встати в чергу там, де мали би працювати талончики.

Українці, розповідаючи про своє нинішнє життя поза домом зізнаються, що їхні враження зараз упереджені.

Ми просто хочемо додому,  - кажуть люди при розмові.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень