Що 29 червня робили дівчата вночі на городі: народні прикмети

Згідно з народним календарем сьогодні вшановують Тихона

У народі говорили: «На Тихона сонце йде тихіше». Це вважається найтихіший день у році. Кажуть, що в цей день птахи затихають, і нічого сіяти вже не можна. Також говорили, що на Тихона закінчується молоде літо, настає зріле.

У народі святого Тихона шанували, як рятівника від зубного болю.

«Святий Тихон, утіш хвороби і всі недуги зубні», – так зверталися наші предки до святого, сподіваючись на його заступництво. 

29 червня люди удобрювали грунт, а потім влаштовували толоки. Згідно з цим звичаєм, тих, хто працював у полі, збирали за великим столом і пригощали всілякими смаколиками та вином.

На Тихона починає цвісти звіробій. Саме 29 червня можна було збирати лікарські трави, вважалося, що зілля, приготовані на їх основі, будуть дуже дієвими.

Існував ще один цікавий звичай на день Тихона. Так 29 червня опівночі молоді дівчата повністю роздягалися і оббігали грядки своїх городів, що, згідно з прикметами, допомагало захистити посіви від хвороб і шкідників.

Що не можна робити 29 червня

Жінкам не можна нічого садити і прополювати - це повинні робити дівчата, щоб урожай не загинув. У цьому були впевнені наші предки.

Вони ж говорили, що 29 червня в жодному разі не можна кричати на підлеглих, інакше ті будуть погано працювати. Навпаки, похвала зіграє на руку і начальнику, і працівникові.

Не варто в цей день робити пропозицію руки і серця і грати весілля. Вважається, що союз, укладений 29 червня, довго не триватиме.

Не варто цього вівторка рвати і дарувати квіти - радості вони не принесуть. 

Народні прикмети на 29 червня

  • Якщо папороть згортає зранку листя – наступний день буде спекотним і сонячним.
  • Якщо в’юнок польовий, гвоздика або кульбаба закрили свої квіти, то не минути дощу.
  • Якщо очерет, гостролист і тілоріз наче плачуть – незабаром буде негода.
  • Ясну погоду підкаже рання роса.
  • Вікна «плачуть» (на них осідає роса) – до дощу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень