Щасливий рецепт 2019: стародавня страва – кисіль із зеленої гречки

Смачний рецепт для участі у конкурсі

Радіо Трек проводить конкурс новорічно-різдвяних рецептів. За свої рецепти та фото їх приготування можна виграти гроші. Два призи по 1 000 гривень, а також 10 заохочувальних подарунків.

Деталі ТУТ, а поки вашій увазі представляємо рецепт страви до пісного столу – кисіль із зеленої гречки, який в редакцію надіслала слухачка Оксана Андрощук. Текст подаємо без змін.

Стародавня страва українських переселенців з Холмщини, рецепт якої передається в нашій родині з покоління в покоління і є символом кожної пісної вечері напередодні Різдва. З дитинства в пам’яті закарбована традиція приготування.

Кисіль із зеленої гречки

Інгредієнти:

  • Зелена гречка
  • Вода
  • Цибуля ріпчаста
  • Сіль

За днів 3-4 до Святвечора зелену гречку (несмажену) висипають в посудину (скляна, емальована, глиняна; у нас це старовинна поливана глиняна макітра), заливають водою, щоб покрила всю кашу і залишають в теплому місці. Накривати немає потреби.

Через два дні процес «бродіння» досягає максимуму, зерно гречки збільшується, набухає і готове до найцікавішого процесу всього рецепту.

Невеликими порціями (2 столових ложки) «настояної» гречки  насипаємо і за допомогою макогона розтираємо зерно в макітрі, до утворення характерного гречаного «молочка».

В перетерту масу додаємо півсклянки води і перетираємо через найдрібніше сито в ємність, щоб відділити розтерте зерно від «серединки». Отримуємо гречане «молочко», з якого і вариться кисіль; на невеликому вогні, постійно помішуючи, щоб не пригоріло до дна. Додавати крохмаль не потрібно, маса почне поступово загусати сама. Розливати у ємності, пласкі, коли ложка буде «стояти». Винести на холод, але не накривати.

Готовий кисіль ріжуть невеличкими шматками довільної форми. Для заправки смажимо ріпчасту цибулю до золотистого відтінку, охолоджуємо. Пересипаємо пошарово заправкою кисіль, обов’язково солити перед подачею на стіл до смаку.

Смачних українських страв!

Долучайтесь!

Почніть Новий рік радісно і смачно!

Із Радіо Трек!

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень