Шахрайська схема: на які номери не можна передзвонювати

Зловмисники добиваються, щоб ви їм передзвонили

Фото ілюстративне, з мережі
Фото ілюстративне, з мережі

Одна з найпоширеніших схем телефонних шахрайств в Україні полягає в тому, щоб жертва маніпуляції передзвонила на незнайомий номер. Для цього зловмисники вдаються до хитрощів:

  • дзвонять і одразу скидають виклик
  • дзвонять, ображають жертву та кидають трубку, розраховуючи, що людина захоче передзвонити та відповісти
  • надсилають SMS-повідомлення про блокування банківського рахунку або підозрілі дії з карткою; тут же вказується номер, який потрібно передзвонити для уточнення деталей
  • повідомляють, що хтось із родичів жертви потрапив до поліції чи лікарні, і також просять передзвонити на вказаний номер
  • Навіщо зловмисники стимулюють Вас передзвонити?

Найочевидніше — щоб заробити на використанні платних номерів. Жертву змушують передзвонити на номер, де діє підвищений тариф, і власник отримує відсоток з кожного дзвінка. Вартість однієї хвилини зв’язку по платному номеру може становити від кількох гривень до 100 і більше. Іноді людина телефонує на незнайомий номер, чує лише автовідповідач і кладе слухавку. Проте автовідповідач заздалегідь записують шахраї – жертва навіть не підозрюватиме, що з її балансу вже списуються гроші за вихідний виклик.

Інший варіант – «продзвін» від шахраїв: телефонні шахраї зазвичай мають власні кол-центри. Вони скуповують цілі бази номерів пересічних громадян, щоб обдзвонювати їх в надії когось обдурити. Але спершу перевіряють номер на активність — роблять тестовий дзвінок. Якщо жертва піднімає трубку, то їй можна дзвонити в майбутньому. Але іноді шахраї навіть не чекають, коли абонент відповість. Вони дзвонять і скидають, щоби заощадити собі час. Далі вони чекають, коли жертва передзвонить із інтересу чи страху пропустити важливий дзвінок. І якщо це відбувається, номер жертви також позначається як активний.

Джерело: Gsminfo

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень