Сезонний фрукт знижує холестерин  і навіть покращує зір 

А ще добре впливає на стан шкіри

Абрикоси – це не просто смачні літні фрукти, а справжній скарб для організму. Вони належать до родини розових (Rosaceae) і вирізняються багатим складом: вітаміни, антиоксиданти, клітковина та мікроелементи, які позитивно впливають на різні системи організму.

 1. Клітковина – захист серця, печінки та травлення

Абрикоси містять розчинну клітковину, яка:

  • знижує рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ), виводячи його з організму;

  • стабілізує рівень цукру в крові;

  • сприяє схудненню;

  • покращує стан мікробіоти кишківника.

Достатнє вживання клітковини (від 5 г на день) зменшує ризик таких хвороб, як цукровий діабет 2 типу, хвороби серця, закрепи та запальні процеси в кишківнику.

2. Зниження ризику хронічних захворювань

Абрикоси та їхні кісточки містять протизапальні сполуки, які можуть зменшувати хронічне запалення – ключовий фактор розвитку:

  • серцево-судинних захворювань;

  • порушень роботи нирок;

  • неалкогольної жирової хвороби печінки;

  • діабету та інших метаболічних розладів.

 3. Антиоксиданти – для серця, мозку та імунітету

Ці фрукти є джерелом потужних антиоксидантів:

  • бета-каротин

  • вітаміни A, C та E

  • флавоноїди

Ці речовини зменшують окиснювальний стрес і можуть:

  • покращити роботу серцево-судинної системи;

  • знизити ризик нейродегенеративних хвороб (Альцгеймера, Паркінсона, Гантінгтона);

  • захистити клітини від передчасного старіння.

 4. Покращення зору

Абрикоси містять лютеїн і зеаксантин – антиоксиданти, які підтримують здоров’я очей. Їхнє регулярне споживання допомагає:

  • знизити ризик розвитку катаракти;

  • попередити вікову дегенерацію сітківки;

  • зберегти гостроту зору з віком.

 5. Здорова шкіра

Бета-каротин та вітаміни C і E з абрикосів:

  • стимулюють вироблення колагену;

  • зменшують запалення шкіри;

  • покращують її пружність і еластичність;

  • сприяють зменшенню зморшок.

 Харчова цінність 1 середнього абрикоса:

Компонент Кількість
Калорії 16,8
Вуглеводи 3,88 г
Цукри 3,23 г
Білки 0,49 г
Жири 0,13 г
Клітковина 0,7 г
Калій 90,6 мг
Вітамін A 33,6 мкг
Вітамін C 3,5 мг
Вітамін E 0,31 мг
Кальцій 4,55 мг

До речі, незважаючи на солодкий смак, абрикоси не належать до фруктів з високим вмістом цукру. Наприклад, у чашці нарізаних абрикосів міститься приблизно 14,3 г природного цукру, тоді як у такій самій порції персиків – близько 12,9 г.

Зверніть увагу: Матеріал має виключно інформаційний характер і не є медичною порадою чи підставою для самодіагностики.

Хочете зміцнити здоров’я просто та смачно? Сезон абрикосів — найкращий час!

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень