Унікальну операцію на відкритому серці провели в м. Рівне (6 ФОТО/ВІДЕО)

Аорто-коронарне шунтування

Фото ілюстративне, не з опереаційної в м. Рівне

У Центральній міській лікарні провели унікальну операцію на відкритому працюючому серці.

Серце не зупиняли, воно працювало і забезпечувало кровообіг в тілі пацієнтки, поки на самому серці проводилася операція, яка тривала близько п’яти годин.

 

За великим рахунком, те, що сталося, це – своєрідна сенсація. До цього подібні хірургічні втручання робили лише у столиці. Але…

Такі складні операції на серці проводять у спеціальних бінокулярах

Ще торік міська лікарня розпочала співпрацю з Національним Інститутом хірургії та трансплантології ім. Шалімова, а минулої п’ятниці до нас приїхала ціла бригада столичних лікарів.

Саме вони й провели першу у Рівному операцію з аорто-коронарного шунтування, яку виконують в Україні на рівні кращих світових стандартів, а за деякими показниками, навіть перевищуючи їх.

Наприклад, у Рівному пацієнтка почала самостійно дихати вже через годину після операції. На наступний день вона вже могла сидіти і самостійно вживати їжу.

Євген Філімонович Кучерук

Головний лікар міської лікарні Євген Кучерук сьогодні повідомив:

- Операція пройшла успішно. Ми задоволені. Пацієнтка почувається добре, з п'ятниці до понеділка вона була у реанімаційному відділенні, а зараз її перевели у палату. Вона вже ходить, все добре. 

Артур Володимирович Габріелян

Керівник групи фахівців із Києва, завідувач відділу кардіохірургії інституту імені Шалімова Артур Габрієлян ще в п’ятницю так пояснював журналістам UA:Рівне:

Операція пройшла успішно. Ми зробили те, що планували. Операція коронарного шунтування, у жінки були вражені судини серця, пошкоджені атеросклерозом. Три судини з чотирьох були вражені, ми їх зашунтували.

 

Ми виконуємо операції за технологією без зупинки серця, на працюючому органі. Це для пацієнта набагато безпечніше, менше втручання в його гомеостазис. Операція пройшла у штатному режимі, без ускладнень.

Артур Габріелян в центрі, зліва -- керівництво міської лікарні Володимир Хомко -- міський голова Рівного, справа -- фахівці Національного інституту ім. Шалімова

Міська лікарня вже не перший рік працює над тим, аби розпочати проведення кардіохірургічних операцій у Рівному. Налагоджено співпрацю з кардіологічними клініками Польщі, Німеччини, Швейцарії, але співпраця з інститутом Шалімова – це щось особливе.

Говорить Євген Кучерук:

–  Ми довго готувалися до цієї операції за участю кращих фахівців інститут ім. Шалімова. Приїхала блискуча команда науковців і професіоналів, яка провела чудову операцію за участю наших спеціалістів. 

 

Фактично, для наших фахівців це стало навчанням: вони брали безпосередню участь і в підготовці пацієнта до хірургічного втручання, і в проведенні операції, і працювали спільно з київськими колегами на післяопераційному етапі в реанімації.

Тарас Миколайович Доманський

Вважається, що неабияку роль у налагоджені співпраці та проведенні цієї операції зіграв лікар-кардіохірург з Інституту Шалімова, кандидат наук – Тарас Доманський, який сам є із Рівного і закінчив тут школу №12.

За словами Доманського,  для того, щоб у Рівному проведення операцій на серці стало нормою, треба зробити ще як мінімум дві речі:  

–  Для проведення таких операцій у міській лікарні повинна бути кардіохірургічна операційна, яка була б обладнана апаратом штучного кровообігу (АШК).

 

Поки ми оперували у загальній операційній. Її трохи модернізували, що й дало можливість провести операцію, однак, на перспективу треба думати саме про окрему кардіохірургічну операційну та власний апарат АШК.

Спеціалісти з Києва та Рівного після успішно проведеної операції

Євген Кучерук сподівається, що завдяки підтримці міста та міської ради окрему операційну в Рівному таки вдасться облаштувати. Із притаманним йому ентузіазмом Євген Філімонович дивиться вперед і вірить, що передові кардіологічні операції стануть для Рівного нормою, бо їх потребує дуже багато людей, яким ці операції здатні врятувати життя і подарувати активне довголіття.

Допоки ж такі операції планують проводити у нас за участю столичних спеціалістів щомісяця. Так, наступна запланована у травні.

ВАЖЛИВО

Євген Кучерук висловив окрему подяку директору Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова Олександру Усенку:

- Якби не його підтримка, проведення операції на відкритому працюючому серці у Рівному було б неможливим.

Натисніть плей, для перегляду відео

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень