Селфі з рекордним бюлетенем: варто чи ні

Чи можна буде заселфитися з рекордним 80-сантиметровим бюлетенем

Чи можна на виборах Президента робити селфі з рекордним 80-сантиметровим бюлетенем, - запитують Радіо Трек слухачі. За роз’ясненнями ми звернулися до Рівненської обласної громадської організації Комітет виборців України. Заступник директора Святослав Дубов каже, що фіксація заповненого бюлетеня заборонена, але за фото до прикладу, на пам'ять, ви не будете нести відповідальність:

- Якщо ви сфотографували свій бюлетень навіть з поставленим голосом і пішли собі тихенько додому, нікому його не показали – це хоч і порушення, але якщо ви нікому не показали, то жодної відповідальності не несете.

 

Але якщо ви комусь покажете, і вас на цьому зловлять – це вже буде відповідальність.

Тобто, прямої заборони фотографуватися зі своїм незаповненим бюлетенем на виборчій дільниці - немає. При цьому, фіксація волевиявлення у будь-який спосіб у кабінці - забороняється. Але за таке порушення не встановлена відповідальність.

Демонструвати заповнений бюлетень на дільниці заборонено, бо це є порушенням таємниці голосування. Однак немає прямої заборони фотографувати, приміром, процес вкидання бюлетеня у скриньку, якщо бланк складений так, що результатів голосування не видно.

Між тим, Міністерство внутрішніх справ України повідомляє:

селфі або будь-яке фотографування у кабінці - неважливо зі злочинною метою звіту за проданий голос чи просто заради розваги - може спровокувати конфліктну ситуацію на дільниці. Саме тому з превентивною метою наполегливо закликаємо утриматися від селфі і будь-якого фотографування у кабінках для голосування.

Порушення таємниці голосування карається штрафом від 1 700 до 5 100 гривень, виправними роботами на строк до 2 років, чи навіть до 3 років обмеженням волі.

Варто знати, кажуть у комітеті виборців, що поліція має право робити поверхневий обшук громадян та вилучати на виборчих дільницях, зокрема, телефони, якщо є підозри на фотографування бюлетенів.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень