Саміт НАТО: коротко про те, що вдалося отримати Україні у Вільнюсі (ФОТО/ВІДЕО)

Є успіхи, але й без невдач не обійшлось

Прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак розмовляє із президентом України Володимиром Зеленським і президентом США Джо Байденом

11-12 липня Україна взяла участь у саміті НАТО, який відбувся у Литві. Офіційного запрошення до членства в НАТО Україна не отримала, проте здобула спрощену процедуру вступу та запевнення лідерів у тому, що стане членом Альянсу після перемоги.

Як головні результати саміту НАТО для України?

Головні підсумки саміту для України стосуються трьох питань: дороги до членства в НАТО, військової допомоги та гарантій безпеки.

  • Безпекові гарантії

Параметри безпекових гарантій Україна узгодила з державами «Групи семи».

Спільну заяву опублікував британський уряд, окресливши зобов’язання держав-членів «сімки» продовжити надання «допомоги у сфері безпеки та сучасного військового обладнання на суші, в повітрі та на морі».

Як пріоритет вказані протиповітряна оборона, далекобійна артилерія та бойова авіація. Конкретніші двосторонні договори мають бути підписані згодом.

Американський президент Джо Байден, коментуючи домовленості, запевнив, що «українська делегація везе додому значну перемогу України у сфері безпеки».

Лідери країн-членів НАТО на полях саміту у Вільнюсі

  • Зброя

Домовились на полях саміту і про авіаційну коаліцію – 11 держав взяли на себе зобовʼязання до кінця літа почати підготовку українських пілотів на F16.

Великі пакети військової допомоги першими під час саміту оголосили Франція та Німеччина. Французький президент Емманюель Макрон пообіцяв Україні ракети великої дальності принципово нового рівня, які можуть вражати цілі на відстані 250 км.

Берлін оголосив про надання засобів ППО, бойових машин піхоти, снарядів та дронів загальною вартістю близько 600 млн євро. Міністерство оборони Норвегії у середу сповістило про передачу Україні пакета підтримки NASAMS, який включає два додаткові центри управління вогнем, дві пускові установки і запасні частини.

Окремим рішенням став багаторічний пакет допомоги, призначений, щоб «сприяти переходу України від обладнання та стандартів радянської епохи до обладнання та стандартів НАТО, а також зробити їхні сили повністю сумісними з НАТО».

Лідери G7, президент Європейської ради Шарль Мішель, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і президент України Володимир Зеленський

  • Рада Україна-НАТО

Уперше на цьому саміті Україна почала працювати із союзниками у форматі Ради Україна-НАТО. На засіданні головував Володимир Зеленський, і в майбутньому український лідер зможе самостійно скликати такі зустрічі – регулярні або кризові, не очікуючи на запрошення від Альянсу, як це було раніше.

Джерело: radiosvoboda

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень