Садівники у розпачі: в Україні через низькі ціни на яблука гине добірний врожай

Фермери масово скаржаться, що попит на яблука відсутній

В Україні гине добірний врожай яблук. Садівники готові залишити дозрілі плоди у садах. Ціни на яблука зараз такі, що й близько не покривають навіть затрат на їхнє вирощування.

Фермери масово скаржаться, що попит на яблука відсутній. А там, де в них ще готові купити фрукти, покупці не готові платити за вирощене прийнятну ціну.

Так, за словами садівників, собівартість одного кілограма яблук нині становить близько 4 гривень за кілограм.

 

При цьому фермери готові збувати їх за 5 гривень, ставлячи мінімальну націнку, але й за такі гроші охочих купити яблука майже немає.

 

Роздрібний попит на ринку вкрай низький, і перспектив на його збільшення не видно.

Яблука також можна продати оптовими партіями на переробні підприємства. Але й туди вже стоїть чимала черга. До того ж переробники погоджуються брати плоди не дорожче, ніж на 0,9-1,5 гривні за кіло.

Зважаючи на таку ситуацію, садівники стоять перед вибором: зібрати дозрілі яблука та віддати їх за безцінь, чи залишити врожай не зібраним в садах? Судячи з підрахунків, друге виходить дешевше. Але серце, звісно, кров'ю обливається, коли бачиш, як плід твоєї праці і вкладених грошей гине на корені через те, що він нікому не потрібен.

Вирощуємо яблука, в результаті викидаємо частину, бо нема нормального збуту.

 

Наші чиновники думають, як нам збільшити податки, але їм байдуже до того, щоб налагодити доступний механізм реалізації продукції.

 

Бо гріх отак залишати яблука в саду гнити, - бідкається фермерка Ольга Стрілець, в якої під яблуками – 10 гектарів саду.

На сьогодні ціни на яблука в Україні – найдешевші за останні три роки й на 35% нижчі, аніж були на цю пору торік. І це, попри зростання вартості енергоносіїв, засобів захисту і людської праці – тобто усіх тих чинників, з яких складається собівартість продукту.

Фермери заявляють, що такий рівень цін не покриває навіть витрати на виробництво, а представники заводів знизують плечима, адже ситуація з попитом на яблучний концентрат у світі з кожним роком тільки ускладнюється, - кажуть аналітики.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень