Роботодавці в Україні перестають приймати на роботу чоловіків: в чому причина?

При цьому на ринку праці відчувається дефіцит фахівців

Після початку повномасштабної війни на ринку праці України відбулися зміни. Безробіття зросло, багато чоловіків було мобілізовано або виїхало за кордон. Проте підприємці допускають негласну дискримінацію щодо чоловіків. Причому приймати працювати не поспішають як військовозобов'язаних громадян, так і ветеранів.

За підсумками дослідження Конфедерації роботодавців України, 79% компаній побоюються важкого психоемоційного стану ветеранів.

 

Чверть менеджерів вважають, що в учасників бойових дій може бути наркотична або алкогольна залежність.

 

Через це серед ветеранів наразі спостерігається втричі вищий інтерес до заснування власного бізнесу, ніж у пересічних громадян.

Проблеми з прийомом на роботу виникають і у потенційних військовослужбовців. Деякі експерти з підбору персоналу та керівники запровадили правило – відмовляти у працевлаштуванні чоловікам, яких можуть мобілізувати. Відомо, що компанія згідно із законом не може звільнити співробітника, який служить у ЗСУ.

Наразі не можна офіційно прийняти чоловіка до штату без інформування ТЦК. Військовозобов'язані українці мають надати військовий квиток чи посвідчення про взяття на облік.

 

Роботодавці зобов'язані у 7-денний термін повідомляти військкомати про прийом на роботу нового співробітника, якого мають право викликати для уточнення даних або вручення повістки.

Таким чином, компанії не хочуть повідомляти про нових працівників-чоловіків, а вони й самі побоюються офіційного працевлаштування. Право бронювати співробітників мають лише у тих організацій, які відповідають певним критеріям і є критично важливими для економіки.

Аналітики зазначають, що єдиним легальним шляхом, який дозволяє уникнути військового обліку на підприємствах, залишається працевлаштування через ФОП. У цьому разі компанії не мають підстав вимагати військово-облікові документи. Проте такий працівник не захищений трудовим законодавством, а держава отримує податки не у повному обсязі.

Джерело: biz.censor.net

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень