Різдвяні страви: 5 кращих рецептів смачної куті
У Святвечір ця каша повинна бути на кожному столі
Кутя - традиційна різдвяна страва, яка готується тричі:
- у святий вечір - Багата кутя,
- напередодні Старого Нового року - Щедра кутя,
- напередодні Водохреща - Голодна кутя.
Святвечір православні християни відзначають 6-го січня. Саме з куті починається різдвяне застілля Кожен член сім'ї, перш ніж доторкнутися до інших пісних страв, повинен з'їсти хоча б ложку цієї каші.
Основне правило у приготуванні куті - зробити її пісною. Тобто, до страви не можна додавати масло.
1. Класичний рецепт куті з пшениці
Інгредієнти:
- Пшениця - 1 склянка
- Мак - 100 г
- Чищені волоські горіхи - 100 г
- Мед - 2-3 ст. л.
- Цукор - до смаку
Приготування:
Пшеницю треба замочити у воді ще за добу до початку приготування - так каша стане достатньо м'якою.
Варити її слід довго - до 3-х годин на маленькому вогні.
Мак перетирають у ступці, аж доки він не пустить сік. Горіхи можна залити окропом і додати до страви разом із маком - за 30 хв до кінця приготування. Мед і цукор – уже після зняття каші з вогню.
2. Рисова кутя
Інгредієнти:
- Рис - 1 склянка (200 г)
- Мед - 1 ст. л.
- Горіхи – 12 склянки
- Мак - 100 г
- Родзинки - 1 ст. л.
- Цукати – 2 ст. л.
Приготування:
Відварити рис у воді у пропорції 1/3. Додати до гарячого рису промиті у теплій воді родзинки та цукати. На сухій сковорідці окремо (!) підсушити мак і горіхи й додати їх до рису.
Заправляємо кутю ложкою меду.
Краще робити це, коли рис ще теплий, а готову страву ще на пів години накрити кришкою й обмотати рушником, аби рис наситився ароматом від цукатів.
3. Кутя з трьох злаків
Інгредієнти:
- Рис, пшениця і грубий овес (у рівних пропорціях) - 1 склянка (200 г)
- Чорнослив - 1 ст. л.
- Курага - 1 ст. л.
- Родзинки - 1 ст. л.
- Мак – 12 склянки
- Мед - 1 ст. л.
- Горіхи – 50 г
- Цукати - 2 ст. л.
Приготування:
Злаки замочити на ніч, а тоді - відварити на маленькому вогні.
Сухофрукти, цукати, мак і горіхи залити окропом і додати в кутю за 30 хв до готовності. Мед - додати уже після вимкнення вогню. Каструлю залишити у теплі й дати злакам насититися запахами солодощів
4. Кутя з рису з мигдалем і курагою
Інгредієнти:
- Рис - 150 г (неповний стакан)
- Мак - 100 г
- Мигдаль - 100 г
- Курага - 100 г
- Цукор - до смаку
Приготування:
Промийте і поставте відваритися рис. Після того, як він закипить, промийте його холодною водою. Тоді знову засипте рис у каструлю, додайте цукор і варіть у великій кількості води до повної готовності – приблизно 15-20 хв. Після цього - остудіть.
Обдайте окропом мигдаль, очистьте і подрібніть його з цукром і невеликою кількістю кип'яченої води. Промийте курагу і замочіть у кип’ятку на кілька хвилин, а тоді – подрібніть.
Усі інгредієнти перемішайте.
5. Кутя з перловки
Інгредієнти:
- Перлова крупа - 1 склянка
- Мак – трохи менше склянки
- Горіхи – 1/2 склянки
- Родзинки - 1/2 склянки
- Мед і цукор - до смаку
Приготування:
Перловку промийте і залийте водою у співвідношенні 1:3. Додайте дрібку солі й поставте на маленький вогонь. Відварену крупу охолодіть.
Заваріть крутим окропом мак і поставте його на слабкий вогонь. Варіть, доки він не почне легко розтиратися між пальцями. Після цього мак потрібно гарненько перетерти.
Отриману масу разом із горіхами, промитими родзинками, медом і цукром додайте до готової перловки та перемішайте.
Щоб страва була смачнішою і соковитішою, можна долити у кутю трохи узвару.
Вважається, що готувати кутю із року в рік слід в одному й тому ж посуді - тоді вона принесе багатство і єднання
Радіо Трек: НОВИНИ