

У Святвечір ця каша повинна бути на кожному столі
Кутя - традиційна різдвяна страва, яка готується тричі:
Святвечір православні християни відзначають 6-го січня. Саме з куті починається різдвяне застілля Кожен член сім'ї, перш ніж доторкнутися до інших пісних страв, повинен з'їсти хоча б ложку цієї каші.
Основне правило у приготуванні куті - зробити її пісною. Тобто, до страви не можна додавати масло.
Пшеницю треба замочити у воді ще за добу до початку приготування - так каша стане достатньо м'якою.
Варити її слід довго - до 3-х годин на маленькому вогні.
Мак перетирають у ступці, аж доки він не пустить сік. Горіхи можна залити окропом і додати до страви разом із маком - за 30 хв до кінця приготування. Мед і цукор – уже після зняття каші з вогню.
Відварити рис у воді у пропорції 1/3. Додати до гарячого рису промиті у теплій воді родзинки та цукати. На сухій сковорідці окремо (!) підсушити мак і горіхи й додати їх до рису.
Заправляємо кутю ложкою меду.
Краще робити це, коли рис ще теплий, а готову страву ще на пів години накрити кришкою й обмотати рушником, аби рис наситився ароматом від цукатів.
Злаки замочити на ніч, а тоді - відварити на маленькому вогні.
Сухофрукти, цукати, мак і горіхи залити окропом і додати в кутю за 30 хв до готовності. Мед - додати уже після вимкнення вогню. Каструлю залишити у теплі й дати злакам насититися запахами солодощів
Промийте і поставте відваритися рис. Після того, як він закипить, промийте його холодною водою. Тоді знову засипте рис у каструлю, додайте цукор і варіть у великій кількості води до повної готовності – приблизно 15-20 хв. Після цього - остудіть.
Обдайте окропом мигдаль, очистьте і подрібніть його з цукром і невеликою кількістю кип'яченої води. Промийте курагу і замочіть у кип’ятку на кілька хвилин, а тоді – подрібніть.
Усі інгредієнти перемішайте.
Перловку промийте і залийте водою у співвідношенні 1:3. Додайте дрібку солі й поставте на маленький вогонь. Відварену крупу охолодіть.
Заваріть крутим окропом мак і поставте його на слабкий вогонь. Варіть, доки він не почне легко розтиратися між пальцями. Після цього мак потрібно гарненько перетерти.
Отриману масу разом із горіхами, промитими родзинками, медом і цукром додайте до готової перловки та перемішайте.
Щоб страва була смачнішою і соковитішою, можна долити у кутю трохи узвару.
Вважається, що готувати кутю із року в рік слід в одному й тому ж посуді - тоді вона принесе багатство і єднання
Радіо Трек: НОВИНИ
Стосується усіх, хто є клієнтом Приват Банку: повідомили про важливі зміни
Під захистом Всесвіту: 4 знаки Зодіаку, яких буде супроводжувати удача весь 2025 рік
Фінансовий успіх – Рибам, приємні сюрпризи – Терезам: гороскоп на 25 березня
Як часто можна фарбувати волосся: про це треба знати всім жінкам
Назвали рибу, яку категорично не можна їсти, хоча її продають в усіх супермаркетах
У Рівному поряд з кафе "Fortissimo" знайдено пенсійне посвідчення, на ім'я Ремізова Віра Олексіївна За деталями звертайтесь за номером: +380964330774
У Рівному шукають вівчарку по кличці Луна. Зелений ошийник, зникла в районі Боярки 5 лютого. Номери власників: 0969732925
Біля магазина «Копійка» на розі вулиць Грушевського та Гайдамацької (колишня Струтинської) знайшли ключі. Телефонувати за номером: 0689097415