Рівняни з Ізраїлю, Швейцарії, Франції та США розповіли, як живуть на карантині

Масок, паперу та апаратів вентиляції легень бракує скрізь

Більшість країн світу нині перебуває на карантині, адже наразі це єдиний відомий засіб запобігти поширенню коронавірусу. Редакція Радіо Трек зв'язалася зі знайомими й друзями, які нині мешкають за кордоном, аби розпитати, як вони живуть нині в умовах суцільних обмежень.


Ізраїль


Ми спілкувалися з Іллею, який живе в Ізраїлі вже близько 20 років. Нині він проживає у передмісті Тель-Авіву, місто Рамат Гане. Там уже впроваджено карантин і більшість мешканців демонструє свідому позицію – без зайвої потреби на вулицю не виходить.

Ілля


Ілля останніми тижнями теж працює вдома, й виходить тільки у магазин.

Але не всі громадяни такі. Бачив, як людина може взятися за ручку дверей магазину або натиснути на кнопку у ліфті й потому не продезінфікувати руки.


Медицина поки справляється. Для хворих, у яких легкий перебіг хвороби, перепрофілювали декілька готелів. Середні й важкі хворі – у лікарнях.


Найбільше люди хвилюються через гроші, адже економіка наразі не в найкращому стані. Та й ніхто не може сказати, що буде далі.

За словами Іллі, наразі у місті немає якихось контрольно-пропускних пунктів. Для тих, хто має багато їздити містом по роботі, необхідно видрукувати своєрідні перепустки чи дозвільні документи. Але поки їх ніхто не перевіряє. Вочевидь нові обмеження впровадять уже з нового тижня.

Швейцарія

 

Рівнянка Ольга уже багато років працює за кордоном. Нині перебуває поблизу Женеви у місті Лозанна. Це невеличке місто у гірській місцевості й поки заборони пересуватися вулицями його мешканці не отримували. Проте на карантин зачинено усі розважальні заклади, кафе й ресторани, побутові магазини й інше. Банки працюють переважно дистанційно або через відчинене віконечко, як в аптеці.

Ольга

Так, ув перші дні у нас теж позникали продукти й туалетний папір з полиць магазинів. Знаю, що у вас там теж скуповують. Але за тиждень все врегулювалося, нині жодного браку продуктів чи засобів гігієни немає.

Масок медичних немає. Препарати, які містять парацетамол, теж розкупили. Антисептики продають обмеженою кількістю.


Я сиджу переважно вдома.

Вирішила використати час з користю – зайнятися спортом. Місто у нас у гірській місцевості, я вирішила піти у ліс побігати. І що ви думаєте? Там теж повно людей, які прийшли бігати. Щоправда, дистанцію тримають.

 

Щодо транспорту, працює залізничне сполучення між маленькими містами. Кордони закриті.

Ольга зазначає, що нині найбільш критичною ситуація є в тій частини Швейцарії, яка найближча до Італії. Розповсюджуватися хвороба почала блискавично. Найбільша проблема в тому, що з епіцентру спалаху люди почали тікати по інших містах й таким чином завезли хворобу углиб країни. За її словами, ймовірно що з нового тижня керівництво країни ухвалить рішення про більш жорсткий карантин.


Я знаю Китай, я там працювала. І ще два місяці тому казала, якщо подібне станеться в Європі, це буде катастрофа. Бо китайці більш дисципліновані і слухають вказівки.

У Європі люди живуть надто relax, і це погубить багатьох. Єдиний вихід вберегти життя – сидіти вдома.

 

Франція


Людмила мешкає на півдні Франції у місті Муассак уже тривалий час. Виховує двох діток. Карантин ввели цього тижня. Проте щодня посилювали заходи безпеки й уже ближче до середини тижня попросили громадян не виходити на вулицю без зайвої потреби. Закриті школи, університети, дитячі садочки та розважальні заклади.


Нині, щоб вийти з дому, необхідно видруковувати документ, його можна видрукувати з офіційної сторінки уряду й заповнити вдома. Й жандарми мене уже у місті зупиняли, перевіряли цей документ, цікавилися, з якою метою я їду, проте до магазину пустили.


У нашому місті ситуація поки спокійна, але з двох найбільш уражених регіонів людей уже переводять літаками на лікування до інших міст.

Людмила, її фото з Фейсбук


Люда розповідає, що оскільки жандарми контактують з людьми на вулицях, серед них уже фіксують хворих, а що найгірше – тих, хто з ними контактував на роботі, теж відправляють на самоізоляцію. Тобто вони одні з перших разом з лікарями опинилися у зоні найбільшого ризику.


Люди навіть не уявляють, наскільки серйозна ця хвороба. Вона надто швидко розповсюджується. Моє головне послання – сидіть удома. В Україні немає достатньо костюмів для захисту медиків, і якщо ви їх заразите, через те, що не сидите вдома – вас просто нікому буде рятувати.


За словами Людмили, у Франції теж бракує захисних костюмів. Дещо зі своїх запасів медикам передають військові.

Також багато ідіотів, які не слухають уряд і продовжують ходити вулицями. Але тут їх штрафують – близько 300 Євро штрафу за порушення карантину. От зловили компанію, яка пішла на барбекю – 1600 Євро штрафу.



США


Іванна мешкає й навчається у США близько чотирьох років. Нині проживає у передмісті Сієтла. Вже близько тижня усі розважальні заклади, спортивні зали, побутові магазини – на карантині.


У Сієтлі цього тижня почалася весна. Ну як, коли після холоду й дощів з’явилося сонце, тепло – як всидіти вдома? От більшість людей вирвалися на набережну гуляти. Відео, яке хтось виклав у соцмережі, того дня облетіло усі випуски новин у США.

Іванна

За словами Іванни, спалах коронавірусу у штаті почався з будинку перестарілих. Коли там масово почали хворіти літні люди. Вона вважає, що обмежувальні заходи слід було вводити вже тоді.


Сієтл – це просто столиця кав’ярень Starbucks, раніше не можна було собі уявити, що може статися, аби вони не працювали. А зараз не працюють. Каву продають тільки з собою. Більшість людей уже працюють дистанційно.

У мене навчання відбувається зараз онлайн. Хоча насправді до випускного лишилося кілька тижнів.


До слова, карантин у США оголосили одразу на 8 тижнів і триватиме він щонайменше до кінця квітня. Апаратів вентиляції легень, за словами Іванни, про це весь час говорять у ЗМІ, бракує у кожному штаті. А придбати їх неможливо – адже їх фізично у світі немає у достатній кількості.

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень