Рівняни викопували надгробки на єврейському кладовищі

Вони прибирали територію та вирівнювали велосипедні трампліни

Сьогодні у Рівному прибирали територію колишнього єврейського кладовища, що розташоване на пагорбі неподалік Рівненської ОДА. Для цього зорганізувалися близько 20 небайдужих рівнян та гостей міста, серед яких – представники єврейської громади та навіть волонтери з США та Канади.

Активісти не лише прибирали територію від сміття, а й підіймали зі стежок мацеви – надгробні камені. Окрім того, вони вирівнювали велосипедні трампліни та шукали надгробні плити, які були використані як будматеріал для цих же трамплінів. Ось що нам розповів координатор освітньої програми «Студії живої історії» Тарас Грицюк:

Варто додати, що на цьому активісти зупинятися не будуть. Вони хочуть встановити на колишньому єврейському кладовищі пам’ятний знак, який би нагадував мешканцям Рівного, що тут були поховані люди.

Також зазначимо, що минолого тижня кілька рівнян вже приходили прибирати територію кладовища та викопувати надгробки. Однак вандали повалили всі мацеви, які вони тоді підняли з землі.

Зауважимо, що єврейська громада проживає у нашому місті з 16 століття. Єврейське кладовище офіційно закрили у 1957 році, від тоді воно почало занепадати і перетворилося на місце для вигулу тварин, пікніків та екстремальних розваг.

До слова, завтра – 74-річниця з дня масового розстрілу євреїв в урочищі Сосонки. Трагедія трапилася 6 листопада 1941 року, тоді нацисти розстріляли 17,5 тисяч євреїв. Завтра їх пам‘ять  вшановуватимуть о 14.30.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень