«Рівнеобленерго» здійснюватиме облік електроенергії по-новому

Поки лише у деяких мікрорайонах Рівного та навколишніх селах

Йдеться про впровадження автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ) — це так звана «розумна» або «інтелектуальна» система. Це інструмент, що дозволяє споживачеві отримати розгорнуту картину енергоспоживання і домогтися раціональної витрати електроенергії, з врахуванням всіх індивідуальних особливостей споживання.

Детальніше про систему ми поговорили з комерційним директором «Рівнеобленерго» Андрієм Ахромкіним.

Андрію Олександровичу, розкажіть про цю систему детальніше, адже багато рівнян вперше чують назву АСКОЕ.

АСКОЕ  – це сукупність засобів обліку, каналів передачі інформації та пристроїв приймання, обробки, відображення та реєстрації інформації. Іншими словами, у Вас вдома встановлюють лічильник, що через GPRS-канал передає дані до нас, на комп’ютер у «Рівнеобленерго».
Головне призначення системи полягає в точному вимірі кількості спожитої або переданої енергії і потужності за періодами часу. Тобто, в залежності від налаштувань як споживач, так і ми, енергетики, можемо контролювати використання електроенергії  - щоденне, щотижневе, щомісячне. Це залежить від запрограмованого терміну. АСКОЕ забезпечує можливість зберігання цих вимірів і доступу до цих даних для проведення точних розрахунків.

Тобто, за умови встановлення АСКОЕ споживач може бачити, в які години найбільше використовує електроенергію, коли споживання найменше…

Так, це є надзвичайно важливою складовою АСКОЕ - можливість аналізу споживання енергії і потужності в той чи інший проміжок часу. Зважаючи на це, в подальшому споживач може обрати для себе найбільш вигідний «зонний» тариф, де оплата залежить від пори доби. Для цього потрібне встановлення зонного лічильника, що, за умови підключення до АСКОЕ, здійснюватиметься за кошти «Рівнеобленерго». До речі, вартість такого приладу обліку на сьогодні – понад 1,5 тисячі гривень. А споживач отримуватиме його безкоштовно.

Це єдина перевага для споживача?

АСКОЕ має чимало переваг. Ті, у кого встановлена і підключена система комерційного обліку, можуть бути впевнені у точності та коректності виставленого рахунку – дані зберігаються в системі. Це означає, що не потрібно звертатися до абонентського відділу, кол-центру, відображати показники лічильника у особистому кабінеті – дані з приладу обліку автоматично надходитимуть до «Рівнеобленерго», їх може бачити і споживач. Крім того, зникає потреба відвідин Вашої оселі контролером.

Отже, запровадження системи, з заміною лічильника здійснюється за кошти енергопостальної компанії?

Саме так. Це передбачено нашою інвестпрограмою на цей рік. Інвестиційна програма погоджена органами місцевого самоврядування, її затвердила НКРЕКП. У планах на цей рік – встановлення понад 6,5 тисяч таких автоматичних систем. Поступово, протягом найближчих кількох років, згідно з вимогою НКРЕКП системи обліку АСКОЕ будуть встановлені у всіх споживачів. Це лише питання часу.

Зі споживачами зрозуміло – економитимуть час і саму електроенергію, завдяки системі АСКОЕ. А який зиск від неї енергетикам?

Завдяки системі АСКОЕ фахівці «Рівнеобленерго» можуть у режимі реального часу відстежувати скільки електроенергії витрачає кожен споживач; чи є на лініях проблеми — аварії, перевантаження мережі, втрати, несправність приладів обліку споживачів тощо.  В цілому ж це найбільш прогресивна на сьогодні система обліку, що широко застосовується у Німеччині, Франції, Швейцарії, Литві, загалом у 38 країнах світу. Якщо ми хочемо йти в ногу з часом у питаннях енергозбереження, економії електроенергії, ми рано чи пізно прийдемо до цього.

Які плани зі встановлення «розумних» приладів обліку до кінця цього року?

Ще до кінця 2017-го до АСКОЕ будуть під’єднані прилади обліку у восьми багатоквартирних будинках м. Рівне –на вулиці С. Бандери, Відінській та на проспекті Генерала Безручка. А також у приватному секторі обласного центру на вулицях: Басівкутській, Залізничній, Погоринській, Біляшівського, М. Несвицької, Садовій, Радивилівській, Пекарського, Волинській, Тернопільській, Симиренка, Каховській, Руській, Пчілки, Лікарняній, Орлика, Кобзарській, Буковинській, Новобармацькій, Костромській, Степанишина, Горбачевського, Стефановича, Борового, на бульварі Б. Хмельницького.  Крім того до АСКОЕ будуть приєднані понад 4 тисячі споживачів у селах Рівненського району: Корнин, Колоденка, Червоні Гори, Глинки, Біла Криниця, Городище.

Що плануєте у 2018-му?

Інвестиційною програмою на 2018-ий, яку погоджено органами місцевої влади, у НКРЕКП, яка пройшла громадські обговорення, передбачено встановлення понад 10,5 тисяч лічильників в межах системи АСКОЕ.  Загальна вартість проекту понад 16,5 мільйонів гривень. Зауважу, що національний регулятор жорстко контролює виконання інвестиційної програми. Тож просимо споживачів з розумінням ставитися до встановлення таких приладів обліку і не перешкоджати нашим працівникам. Бо це наштовхує на думку, що ті, хто чинить спротив встановленню новітніх приладів щось приховують. Можливо  крадіжку електроенергії чи несанкціоноване підключення. Тому доведеться посилювати контроль за споживанням щодо таких клієнтів. Ймовірно, в подальшому будемо змушені навіть припиняти постачання електроенергії таким споживачам, бо її подача без обліку неможлива.

А чи багато відмов від встановлення та підключення АСКОЕ?

Такі випадки трапляються, але вони поодинокі. Переважно наші споживачі користуються можливістю безкоштовно отримати новий лічильник і розуміють, що інтелектуальна система АСКОЕ – це можливість економити час та кошти на сплаті за електроенергію!

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень