«РівнеАЗОТ» не бачить підстав для перевірки і не пускає експертів на свою територію (ФОТО/ВІДЕО)

Чи безпечно зараз людям дихати, з’ясовує одразу кілька лабораторій

В «РівнеАзоті» ймовірно хотіли приховати аварію, яка сталася на підприємстві, підозрюють у перевірчих органах.

Адже екстрені служби про те, що сталася надзвичайна ситуація, дізналися із соцмереж. А напередодні, попри обіцянки керівництва підприємства, на «РівнеАзот» не пропустили екологічну інспекцію, повідомляє ТСН.

Кадри, як величезна руда хмара здіймається над хімпідприємством, неабияк налякала рівнян і тих, хто живе поруч. Жителі села Городок, яке лише за 2 кілометри від хімзаводу, боялися виходити на вулицю. 

Про це ми писали тут:

ВИБУХ: на заводі біля Рівного – надзвичайна подія (ФОТО/ВІДЕО)

На місце аварії майже одразу з’їхалися екстрені служби та чиновники. Однак не за повідомленням з «РівнеАзоту». А тому що побачили інформацію в соцмережах. Згодом на підприємстві прокоментували: через розгерметизацію трубопроводу стався викид у повітря нітрозних газів. 

- Є факти того, що підприємство хотіло приховати наслідки аварії, - припускає  голова екологічної інспекції України Андрій Мальований.

Він приїхав на Рівненщину, аби вивчити ситуацію. Каже, на нараді керівництво «РівнеАзоту» обіцяло сприяти у всіх перевірках. Але під підприємством почув вже інше.

- Можливо, ви неправильно зрозуміли.

 

Він сказав, що за наявності законних підстав ми не заперечуємо проти позапланової перевірки, - зазначають працівники підприємства.

Тож, ймовірно, вбачаючи відсутність законних підстав, на завод інспекторів так і не пустили. Тепер вони готують стоси документів, щоб все ж провести на «РівнеАзоті» позапланову перевірку. Водночас профільні служби з’ясовують, чому хімпідприємство одразу не повідомило про аварію. На «РівнеАзоті» виправдовуються - часу не було. 

Почалися дзвінки, а в нас один диспетчер.

 

 

Телефонує ДСНС, телефонує поліція, телефонує СБУ, обладміністрація і ця процедура дзвінків зайняла пів години. Коли ми вийшли, виявляється, всі знають і вже нема кому повідомляти, - заявляє представник підприємства.

Кажуть, замовчування таких ситуацій може колись призвести до страшних наслідків. Чи безпечно зараз людям дихати,  з’ясовує одразу кілька лабораторій. Та небезпечних концентрованих хімічних речовин не зафіксовано. Проте треба ще дослідити ґрунти в напрямку руху рудої хмари. Результати будуть за кілька днів.

- Поінформуємо, якщо будуть виявлені перевищення граничнодопустимих концентрацій і прийматимемо відповідні рішення, що можна робити, а що не можна робити на цих територіях, - запевняє голова Держекологінспеції України Андрій Мальований. 

Міністр МВС Денис Монастирський заявив:

- Заміни трубопроводів не відбувалися останнє десятиліття, тому причиною може бути невідповідність матеріалів трубопроводу заявленим характеристикам виробника, а також корозія, - заявив міністр МВС Денис Монастирський.

Людей, що живуть поблизу заводу, висновки екологів заспокоїли.

 

 

Проте посадовці після ситуації на «РівнеАзоті» хочуть ініціювати перевірки по всіх хімпідприємствах України.

Нагадаємо, через розрив труби і витік нітрозних газів в атмосферу депутати Рівнеради ініціювали звернення до Генпрокурорки.

Депутати просять провести на підприємстві позапланові перевірки, а винних притягнути до кримінальної відповідальності.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень