Рівне знову у скорботі: завтра громада прощатиметься з двома захисниками

Загинули в один день неподалік села Мирне, що на Донеччині

Завтра, 20 квітня, Рівне проведе в останню путь двох своїх захисників, які все життя присвятили обороні рідної країни. Це підполковник, заступник командира частини Юрій Майстренко та майстер-сержант Олександр Максименко.

Юрій Майстренко народився на Хмельниччині у місті Ізяслав у сім’ї військовослужбовця. Після школи здобув фах токаря, а за тим — пішов на строкову службу в армію. Вже після неї вступив у Кам’янець-Подільське вище військове командне училище.

У 1987 році, по завершенню навчання, Юрія направили на службу у Сибір та Красноярський край. Повернутися додому в Україну вдалося лише у 1992 році.


Спершу служили на Сарненщині, Юра став заступником військового комісара Сарненського РВК. А в 1996 році його призначили військовим комісаром у Корець. 

 

Мені вже тоді говорили: “Ми його не боїмося, але дуже поважаємо”. Саме тому робота й складалася. Іще через п’ять років він став військовим комісаром Гощанського ОРВК. Він завжди дбав про своїх підлеглих, не проявляв жодної зверхності чи пихи — всі для нього були рівні, - розповідає дружина Героя Людмила.

У 2004 році підполковник Юрій Майстренко звільнився в запас із лав Збройних сил. Відтоді почав шукати заняття для душі. Ним стали пасажирські перевезення. Майже 17 років він віддав цій справі.


Він ні з ким не конфліктував, був чесним, надзвичайно добрим до людей. Говорив завжди: “Я живу для тебе і для дітей”. Ми разом виростили двох синів, Олександра та Владислава. І його підопічні, як і раніше, й тепер всі для нього були як діти, а він для них справжнім батьком...

 

Напевне тому навколо завжди було багато людей, а його називали “Солодким”... Потім взяв і такий позивний, - продовжує дружина.

Ранок повномасштабного вторгнення розпочався для сім’ї з телефонного дзвінка. Юрій не вагаючись, відразу вирушив до військкомату. За тим зробив іще рейс — забрав людей з Києва, і знову — до військкомату. Вже 26 лютого він став до лав Збройних сил України. А разом із ним і двоє синів. Усі вони служили у 14 окремому стрілецькому батальйоні.


Вони разом були на Сумщині, у Бахмуті, на Київщині... Потім приїхали на невелику відпустку і далі знову: Бахмут, Краматорськ, Слов’янськ... Юра дуже переживав, адже йому виповнилося 60. Писав рапорт на Залужного, щоб йому дозволили далі служити. Говорив: “Так, мені 60, але я можу захищати! Хочу повернутися з Перемогою!” І йому дозволили служити далі. Юра був заступником командира. Міг віддати наказ і відійти, але він був зі своїми хлопцями до кінця... - розповідає Людмила.


14 квітня 2023 року під час ракетного обстрілу зі сторони противника поблизу села Мирне Донецької області 60-річний підполковник, заступник командира частини Юрій Майстренко героїчно загинув...


Олександр Максименко народився у Житомирі. Там минуло усе його дитинство та юність, там зародилося бажання служити рідній країні. Тож Олександр вступив у Київське вище інженерне радіотехнічне училище протиповітряної оборони імені Маршала авіації О. І. Покришкіна. За тим вірою і правдою відстоював цілісність України, учасник бойових дій - захищав незалежність у 2014 році в зоні проведення антитерористичної операції.

Військовій справі віддав 28 років, у 2019 році вийшов на пенсію.

“Мені з ним надзвичайно пощастило, він чудовий син для матері. Я не втомлююсь їй дякувати за нього. Хороший батько — завжди дбав про наших діток — 21-річного сина та 15-річну донечку.

Саша гарний друг, вірний товариш, відданий побратим... Скільки всього доброго зробив для своєї частини, для сусідів, знайомих, хлопців, з якими служив...” - розповідає дружина Героя Ольга.

Олександр дуже любив риболовлю, знав навколишні ліси, мав просто золоті руки.

“Говорив, що зробить усе, чого б я захотіла, завезе куди б я обрала... Він чудово готував, тішив нас стравами. Вдома все практично зроблено його руками... Ми за ним були, як за стіною. Бог дав мені 23 роки щастя, які так швидко минули. Я ж ним не надихалася і не нажилася. Ми ж мали стільки планів, стільки мрій,” - продовжує дружина.


Коли розпочалось повномасштабне вторгнення, Олександр не став чекати виклику. Забрав з Києва сина-студента, відвіз дітей до мами у Житомир, адже дружина весь час була на службі. А тоді — вирушив добровольцем захищати свою країну, якій присягав на вірність. Пішов не у свою частину, а в новостворену — 14 окремий стрілецький батальйон.

“За весь цей час ми бачилися лише кілька разів. Востаннє, коли приїжджав у відпустку. Це були 10 днів раю, які ми провели разом на Закарпатті. Сашко тоді відвідав усю родину, зустрівся з близькими. А наприкінці місяця знову повернувся на Схід... Як же він не хотів їхати... І клята ракета забрала його життя,” - каже дружина Героя.

 

47-річний майстер-сержант Олександр Максименко під час ракетного обстрілу героїчно загинув 14 квітня 2023 року в районі села Мирне, що на Донеччині.

Прощання із Героями відбудеться завтра, 20 квітня, об 11.00 на майдані Незалежності. Чин похорону здійснять у Свято-Покровському соборі. Поховають їх на кладовищі “Нове”...

*У разі оголошення повітряної тривоги прощання відбудеться або по її завершенню, або, у випадку затяжної, буде скасоване.

Присутнім необхідно прослідувати в найближче укриття. Їх адреси можна знайти за посиланням bit.ly/rivne_shelters.

Джерело: «Рівненська міська рада»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень