Рада вже практично дозволила знесення панельних будинків: що буде з людьми?

Деталі нашумілого законопроєкту

Фото ілюстративне. Типова українська хрущовка
Фото ілюстративне. Типова українська хрущовка

На початку року ми повідомляли, що в Україні готуються до знесення т. зв. хрущовок. Нині стали відомі деталі цього законопроєкту.

Як вирішуватимуть долю «застарілих» будинків

Рішення про віднесення того чи іншого будинку до застарілого житлового фонду і, відповідно, включення його до проєкту реконструкції ухвалюватимуть сільські, селищні чи міські ради.

Ст. 9 законопроєкту передбачає, що це рішення доводиться до кожного власника/наймача об’єкта нерухомості, тобто квартири чи будинку. А в разі неможливості довести інформацію до власника чи наймача її передають родичам.

 

Рішення про знесення того чи іншого будинку ухвалюється за процедурою, визначеною ст. 10 Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», тобто для відселення мешканців та знесення будинку необхідна згода осіб, площа квартир яких перевищує 75% площі усіх квартир будинку.

У разі якщо таке рішення не буде ухвалено, будинок не будуть зносити чи реконструювати, і, відповідно, його буде виключено з проєкту комплексної реконструкції кварталу. Водночас ст. 10 документа передбачає, що виключення багатоквартирного будинку з проєкту реконструкції не впливає на здійснення заходів із реконструкції об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

Умови знесення застарілого будинку і бонус для забудовників

Знесення багатоквартирних будинків допускається, якщо застосування інших способів реконструкції неможливе. При цьому не вказано, хто буде визначати неможливість застосування інших способів реконструкції.

Знесенню багатоквартирних будинків передує надання квартири в іншому багатоквартирному будинку в разі отримання забудовником згоди на відселення. В іншому випадку надається інша рівноцінна квартира в майбутньому будинку, а на час будівництва - відселення в маневровий житловий фонд.

Якщо ж власник квартири хоче отримати більше житло в новому будинку, то він матиме таку можливість за умови сплати різниці.

Допускається підвищення поверховості будинку, який буде побудовано замість знесеного, в межах, визначених Генпланом територій. Отже, найімовірніше, побачимо нові свічки на місці «панельок» і «хрущівок».

Хто фінансуватиме реконструкцію кварталів

Фінансування реконструкції, згідно з проєктом, відбуватиметься за кошти державного та місцевих бюджетів, підприємств, установ, співвласників об’єднань багатоквартирних будинків, а також інших джерел, що не заборонені чинним законодавством. Тобто до реконструкції автори пропонують долучитися усім.

Тоді як інвестора-забудовника реконструкції пропонується обирати за результатом конкурсу.

Джерело: Судово-юридична газета

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень