ПВК «Вагнер» у Білорусі очолив уродженець України на прізвище Чубко (3 ФОТО)

Позивний «Піонер»: що про нього відомо?

Моніторинговий проєкт All Eyes on Wagner та білоруське видання «Наша Ніва» встановили, що ПВК «Вагнер» у Білорусі тепер очолює уродженець України Сергій Чубко.

19 липня 2023 року, виступаючи перед найманцями в таборі під Осиповичами, власник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин заявив, що «старшим по напрямку Білорусі» буде людина, на ім'я Сергій, яка має прізвисько «Піонер».

З посиланням на документи, отримані неназваним джерелом, розслідувачі All Eyes on Wagner заявили про те, що йдеться про 46-річного Сергія Володимировича Чубко. 

Журналісти білоруського видання «Наша Ніва» з'ясували, що Чубко народився у родині військового у Чернівцях. Його батько воював у Афганістані. Після розпаду СРСР родина Чубка переїхала до Росії, у місто Новоросійськ. У 1994 році Сергій Чубко пішов служити за контрактом в російську армію. Воював у Чечні.

У 2002 році розірвав контракт і перейшов у приватне охоронне підприємство. У 2003 році Сергій Чубко, який не мав вищої освіти, несподівано очолив комітет міської адміністрації в Новоросійську. В 2005 році він перейшов на посаду заступника голови адміністрації сільського округу.

У 2010 році Чубко працював охоронцем у кількох компаніях, а також був співробітником приватної охоронної фірми. У 2011 році його хотіли позбавити російського громадянства через те, що він нібито має українське громадянство.

Невідомо, чи воював Чубко в Україні в 2014 році, але у грудні 2014 року він став одним із засновників організації «Козаки» в Новоросійську. Російські «козаки» добровольцями масово йшли воювати на боці Росії після проголошення так званої незалежності маріонеткових «ДНР» і «ЛНР».

У січні 2017 року Чубко приєднався до ПВК «Вагнер». Після цього поїхав до Сирії. Там він також зробив кар'єру, після року служби, отримавши статус керівника військовою операцією «Вагнера» у Східній Гуті.

У 2019 році Чубка перевели до Лівії, де відкрився черговий штаб «Вагнера» і де він став керівником ПВК у цьому регіоні. 

За даними організації ACLED, під час дій за участю бойовиків Вагнера було вбито 686 цивільних людей. Також «вагнерівці», за даними ООН, переслідували місцеве населення, журналістів та представників гуманітарних організацій. Крім того, нерідко практикувались тортури та терор.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень