«Путін – збожеволів»: Китай каже, що не знав про плани Кремля розпочати війну в Україні , - Financial Times

Піднебесна шукає спосіб «розрулити» ситуацію?

Не виключено, що Москва, дійсно, тримала все в секреті, сподіваючись швидким «бліцкригом» вразити свого головного і «старшого партнера», аби, можливо, опинитися з ним на рівні.

Так чи інакше, але Ле Юйчен, заступник міністра закордонних справ Китаю з питань Росії,  втратив свою посаду в червні через те, що міністерство не змогло передбачити вторгнення РФ в Україну.

Про це пише Financial Times (FT) з посиланням на джерела у китайській владі.

 

Причому деякі з цих джерел на повному серйозі припускають, що «Путін втратив розум». Іншими словами – здурів.

Ключові тези публікації:

  • П'ять високопоставлених китайських чиновників повідомили FT, що Москва не попереджала Пекін про намір вторгнутися в Україну. За словами одного із співрозмовників газети, під час переговорів на початку минулого лютого Володимир Путін сказав китайському лідеру Сі Цзіньпіну, що Росія «не виключає вжиття будь-яких заходів», якщо українські сили нападуть на російську територію. Китайська влада сприйняла це як сигнал про можливі обмежені військові дії, а не про масоване вторгнення.
  • Як пише FT, китайські дипломати у приватних розмовах з європейськими колегами кажуть, що Пекін не знав про наміри Москви. Крім того, деякі китайські чиновники говорять про недовіру особисто до Путіна. Один із них у розмові з FT зовсім назвав російського президента «божевільним».
  • Пекін тепер вважає ймовірним, що Росія не зможе подолати Україну і вона вийде з конфлікту «другорядною державою», яка значно ослабне в економічному та дипломатичному відношенні на світовій арені, кажуть джерела газети.
  • FT пише, що Пекін готує «фундаментальне перезавантаження» у зовнішній та економічній політиці, основна увага приділяється покращенню відносин з Європою, які постраждали через позицію Китаю щодо війни з Україною. У європейських країнах мотивовані до зближення з Пекіном, сподіваючись, що Китай зможе допомогти утримати Москву від застосування ядерної зброї, кажуть європейські чиновники та аналітики.«Путін збожеволів», — сказав FT один із китайських чиновників на умовах анонімності. «Рішення про вторгнення було ухвалено дуже невеликою групою людей [у Росії]. Китай просто не розуміє Росію», – пояснив він.
  • За словами джерел FT, провали в оцінці ситуації коштували кар'єри головному експерту з Росії в китайському МЗС - заступнику міністра Ле Юйчену. Володіючи російською мовою і працював у Радянському Союзі, а потім став третьою людиною в міністерстві, коли Росія і Китай активно зближалися, Ле Юйчен був виключений із претендентів на посаду міністра і знижений до заступника глави Державного управління радіомовлення та телебачення КНР.
    «Ле Юйчен був знижений на два рівні старшинства. Його визнали відповідальним за нездатність розвідки [передбачити] російське вторгнення», - сказав чиновник.
  • Нині ж Китай хоче знизити напруженість у відносинах із Заходом, зміцнити позиції в Європі та пропонує себе не лише у ролі можливого миротворця, а й готовий взяти участь у післявоєнному відновленні України, кажуть джерела FT.

Про це свідчить опала Чжао Ліцзяня – одного з «яструбів» у китайському МЗС, а також призначення на посаду голови відомства Цінь Гана – колишнього посла у США.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень