Пустоцвіт на кабачках: що з цим робити?

Знаходимо причину і вирішення проблеми

Виявляється, що пустоцвіт на кабачках – далеко не рідкість. Дуже прикро, коли на рослині багацько квітів, а кількість плодів потім можна перерахувати на пальцях.

Досвідчені дачники виділяють аж 9 причин появи пустоцвіту:

  1. Занадто молоде насіння. Рекомендується не саджати насіння, зібране торік. Краще дати йому «відлежатися», в ідеалі – 2-3 роки. «Старе» насіння охочіше дає жіночі квітки, на яких згодом і формуються зав’язі.
  2. Погано підібране місце посадки. Фахівці кажуть, що садити культуру на те саме місце, де садили минулого сезону «родичів» кабачків – гарбузи, огірки, дині чи кавуни, не варто. Дотримуйтесь елементарних правил сівозміни.
  3. Причиною появи пустоцвіту на кабачках буває кисла реакція ґрунту. Визначити рівень рH землі у вашому городі допоможе нехитрий набір «юного хіміка», що складається з реактивів і лакмусових папірців, які можна знайти в садових відділах, або спеціальний прилад, який швидко, точно і без помилок визначить, до якого «сорту» відноситься ґрунт у вас на ділянці.

Також орієнтиром можуть виступити рослини, які вільно почуваються у вашому городі: кінський каштан, щавель, подорожник віддають перевагу ґрунту з кислою реакцією з рH не вище 5. Розкислити ділянку допоможе доломітове борошно або деревна зола.

  1. Занадто загущені посадки також не сприяють появі зав’язей. У цьому випадку проблема вирішується дуже просто: потрібно просто прорідити посадки, видаливши зайве листя.
  2. Погодні умови також можуть вплинути на появу зав’язей: у спеку на кущах переважають, в основному, чоловічі квітки, і пилок у цей час стає стерильним. А в холоди кабачки можуть взагалі не зав’язати плоди.
  3. Регулярний полив кабачків, особливо на початку їхнього цвітіння, сприяє появі переважно чоловічих квіток (а нам треба жіночі). Щоб цього не сталося, припиніть полив для появи квіток жіночого типу. Але врахуйте, що у спеку на рослині і так переважають чоловічі суцвіття.
  4. Нестача корисних речовин – найбільш очевидна, здавалося б, причина появи пустоцвіту на кабачках. Прекрасно справляться з цією проблемою регулярні підживлення комплексними добривами (натроамофоска, нітрофоска). Підживлювати кабачки слід раз на 2 тижні, відповідно до рекомендацій виробників добрив.
  5. Недостатнє запилення кабачків призводить, що логічно, до відсутності зав’язей. Щоб привабити до себе на ділянку комах, обприскайте квіточки медовою або цукровою водою.
  6. Зберігайте баланс зав’язей: одночасно на кожній дорослій рослині має визрівати не більше 4-5 зав’язей: тоді кущі справлятимуться з навантаженням і справно родитимуть.

Джерело: Школа життя

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень