Чи повинні школярі прибирати у класі: думка рівнян

Дехто вважає, що прибирання школярами у класі - пережиток СРСР, інші - що це елемент трудового виховання

Тему прибирання у класах школярами порушив у соцережі Фейсбук колишній член ГО "ОПОРА", рівненський пастор, тренер Фонду сприяння лідерству "Стандарт" Сергій Терентьєв. Він важає, що діти не повинні цим займатися:

Друзі, працелюбність прищеплюється інакшим чином. Дитячий егоцентризм теж проходить і впливає на це не прибирання в класі ;) Важливо у школі розвивати навичку вчитись і тоді, при потребі, дитина сама навчиться того, що буде потрібно, але знову ж… я не розумію, для чого моїм дітям вміти прибирати класи в школі? Ця радянська практика трудотерапії - зло і явне порушення прав дитини.

 

Дозвольте дітям бути дітьми і насолоджуватись дитинством, наприбираються ще.

Повідомлення Сергія Терентьєва викликало активне обговорення користувачів соцмережі. Хтось підтримував його думку, хтось - ні.

Ми зібрали деякі найцкіавіші з коментарів. Ось вони:

Andrij Mykytyuk У найрозвинутішій (у плані технологій) Японії і зараз дітей вчать пробирати в классах ще з самого садочка. В них взагалі ціла культура прибирання і вулиці там пробирають ті, хто біля них живе. Тому не думаю, що в совку тема з миттям класів була така вже погана. Зараз у нас це у більшості випадків - маразм, але якщо тут підійти з мудрістю, то можна найти правильний підхід.

Юрій Шадий Тут важливо не підмінювати поняття. Праця сама по собі - це є добрий метод виховання, але за однієї умови, чуєте, лише за однієї умови: коли вчитель, виховник, батько, провідник працює РАЗОМ з учнем, класний керівник залишається чергувати разом з дітьми, полоще шмати і у той же час говорить з дітьми про їхні мрії, пригоди, плани і проблеми, коли він їх вчить робити це правильно та якісно. І у процесі цього пояснює, чому важливо дбати про спільний громадський простір, як це впливає на здоров`я, скільки це економить спільних коштів громади, і як якісна праця кожного робить наше життя комфортнішим. Використовує для цього гарні приклади і власний досвід. Це дужа гарний метод, який нам дає педагогіка в допомогу вчителю.

Ira Yavnikova Спросила мнение своего ребёнка (5 класс), как она относится к уборкам в классе. Дочка воспринимает это как совершенно нормальный естественный процесс. Говорит: "Тем более, дежурство выпадает на каждого по расписанию где-то один или два раза в неделю, и занимает не более чем полчаса." Лично у меня двоякое чувство на этот счёт. Если сами дети согласны с тем, что могут посодействовать благоустройству своего рабочего пространства, то почему бы и нет..? Но при этом конечно необходимо создать благоприятные условия для уборки детьми класса (хорошие швабры, тёплая вода...).

Фото WordPress.com

Tatyana Yurakh У школі діти повинні вчитися. А до порядку потрібно дитину привчати ще змалечку, вдома. Як на мене, це - завдання батьків. Діти - наше відображення. Вони повністю залежать від батьків і їхньої поведінки. Якщо вдома завжди прибрано, охайно, свіжо, то дитина, яка росте в цьому середовищі, буде теж любити чистоту. Особливо, якщо вона бачить приклад батьків, які прибирають за собою і допомагають один одному в цьому.

Iryna Berezovska Ненавиділа прибирання в школі. Вдвох поприбирати цілий клас - це важко. Піднімати стільці, замітати, воду носити, мити, знімати стільці + дошка, вазони. В нас ця роботи від 30 до 1 год тривала. Після такого я приходила додому і падала, бо мені це важко давалося фізично. А на ранок, якщо щось забув доприбирати - то доприбирував. Загалом, це не правильно. Кожен має займатися своїм ділом: школярі - вчитися, а прибиральники - прибирати.

Саша Дубовик Я проти прибирання класів дітьми! 11 років провчився, багато і мив, і підмітав і т.д.
По-перше, у мене алергія на пил і щоразу, коли я підмітав клас — сильно чхав.
По-друге, для миття підлоги і підмітання потрібен інший одяг, бо пил осідає на формі, бруд від швабри на штанях і потім ця дитина приходить додому брудна і форму доводиться прати дуже часто.
По-третє, у жодній школі не було мила в туалетах, тому, після вологого прибирання підлоги, я не мав змоги вимити руки з милом. Потім я з цими руками і в їдальню йшов, і зошити брав і т.д.
Це просто антигігієнічно і не практично! 

Григ. Духанов Це нормально і нічого страшного тут немає, коли складений графік чергувань в класі і діти його дотримуються.

Фото iPress.ua

Наталія Поліщук Sergiy Terentyev ,повністю згодна з тобою. В дітей і так велике навантаження в школі. А ще позашкільні заняття. Коли їм прибирати? Прибирати мають ті, хто за це отримує зарплату!

Daria Leavitt Maystrova думаю що нас заставляли прибирати, бо не було достатньої кількості прибиральниць, а найняти більше школа не мала грошей. От і зараз мабуть так економлять. Навіщо наймати прибиральниць якщо діти справляться?

Tamara Ilchenko В совдепії всіх намагались привчити працювати безкоштовно, що у школах, що у колгоспах за трудодні, що на заводах за грамоти та вимпели!

Oleh Klets Ой, тепер діти не прибирають і шо? Скоро вчителям лящів будуть роздавати на перерві.

Serhii Chepara Не бачу проблеми у прибиранні. Праця виховує і навчає поважати працю. Ну і здружує.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень