Прожитковий мінімум зросте на 80% та чи стане від того реальним?

Норма, до якої прив’язано чимало соціальних виплат, зростатиме впродовж трьох років

Прожитковий мінімум зростатиме впродовж трьох найближчих років, зазначають у Мінсоцполітики. Там оприлюднили дані, щодо його розміру. Коштом підвищення планується наблизити розмір офіційного мінімуму до того, що реально потрібно людині, щоб хоч якось звести кінці з кінцями, повідомляє Радіо Трек з посиланням сайт «Сьогодні».

Сьогодні прожитковий мінімум в Україні дорівнює 2189 грн (загальний показник). Для різних соціально-демографічних груп він становить від 1769 грн (для непрацездатних осіб) до 2395 грн (діти 6-18 років).

Відповідно до закону про держбюджет, цього року планується підвищувати прожитковий мінімум ще двічі. З 1 липня середній показник зросте до 2294 грн, а з 1 грудня – до 2393 грн.

Отже, за рік прожитковий мінімум повинен збільшитися на 204 грн, або на 9,1%.

А от як повинен приростати прожитковий мінімум наступними роками за розрахунками:

  • 2022 рік – 2728 грн. (+14%)
  • 2023 рік – 3137 грн. (+15%)
  • 2024 рік – 3921 грн. (+25%)

Отже, за наступні три роки прожитковий мінімум повинен зрости загалом на 80%. Але навіть при таких темпах він не наздожене показник реального прожиткового мінімуму.

Мінсоцполітики регулярно розраховує показник реального прожиткового мінімуму.

В лютому 2021 року його розмір за розрахунками складав 4083 грн, і це без урахування обов'язкових комунальних платежів. Якщо ж враховувати комуналку, прожитковий мінімум вже зараз у цінах лютого дорівнює 4679 грн.

А Мінсоцполітики, нагадаємо, обіцяє підняти офіційний прожитковий мінімум за три роки лише до 3921 грн. Тож навіть за три роки прожитковий мінімум не наздожене реальний.

Наразі від прожиткового мінімуму розраховується кількасот різних показників для зарплат і соцвиплат, податків і штрафів. Депутати Верховної Ради опрацьовують наразі законопроєкт, який «відв’яже» розмір прожиткового мінімуму від основи для розрахунку сотень інших виплат, штрафів, податків і т.д.

Замість цього запровадять низку «базових величин». Уже з наступного року можуть з'явитися базова величина для соціальних виплат, базова величина для грошових платежів та стягнень, базова величина для адміністративних зборів.

Планується, що 2022 року ці величини відповідатимуть прожитковому мінімуму, а потім можуть змінюватися незалежно від показника прожиткового мінімуму.

Отже, якщо запропоновані Мінсоцполітики цифри ляжуть в основу закону про держбюджет на наступний рік, 2022-го українці отримуватимуть, наприклад, такі соціальні виплати:

  • мінімальна пенсія – 2205 грн (+14% до ПМ на 1 грудня 2021 року для непрацездатних осіб і до мінімальної пенсії):
  • максимальна допомога одиноким матерям на дітей до 6 років – 2394 грн, від 6 до 18 років – 2985 грн;
  • аліменти від держави дітям, чиї батьки ухиляються від їх сплати – 1197 грн (діти до 6 років) і 1492 грн (з 6 до 18-ти).

Думку експертів з цього приводу наводить видання «Сьогодні».

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень