Провайдерів зобов’яжуть «здавати» українців

Кінець свободі слова

У Раді хочуть зобов’язати інтернет-провайдерів розкривати дані про діяльність користувачів. Відповідний законопроєкт №4004 зареєстрований у парламенті за авторства нардепа "Слуги народу" Дениса Монастирського та за підписами групи депутатів "За майбутнє", "Довіри" і Слуг (усього 13 підписантів).

У законопроєкті пропонується вдосконалити державно-приватну взаємодію правоохоронців та провайдерів під час проведення оперативно-розшукових заходів, негласних слідчих (розшукових) дій та тимчасового доступу до інформації, речей і документів.

Під приводом боротьби з кіберзлочинами, правоохоронці та спецслужби матимуть право вимагати від інтернет-провайдерів розкривати дані про діяльність користувачів в мережі. Тим паче, вони самі будуть зобов'язані надавати таку інформацію. Законопроєкт передбачає внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України.

‼Будуть вдосконалювати взаємодію правоохоронців та провайдерів у такий спосіб:

1. Йдеться про надання інформації під час розшукових дій й стосовно конкретних осіб, а не цілодобово, й не про всіх.

2. Провайдери самі мають встановити технічні засоби, які збиратимуть інформацію про зв’язок, абонента, отримання і маршрут передавання інтернет-послуг, їх тривалість та зміст.

3. Доповнять кодекс пунктами про новий перелік джерел доказів електронними, визначать як конфісковуватимуть віртуальні активи. Тобто інформація в електронній формі стане доказом. Якщо бути точними, то фото, записи в соцмережах, електронні листи, приватні повідомлення - це все буде розглядатися як докази. Сюди ж віднесли текстові документи, графічні зображення, плани, відео- та звукозаписи тощо, віртуальні активи, сайти, метадані та бази даних.

У документі визначено, що електронним доказом є інформація в електронній формі з відомостями, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Правоохоронці вже потирають руки, коли ж їм нададуть доступ до віртуальних активів, адже за їх інформацією, саме там відмивають доходи від злочинної діяльності. Наразі спеціальна конфіскація не охоплює віртуальні активи.

Якщо закон ухвалять, оператори муситимуть сприяти правоохоронцям у проведенні оперативно-розшукових заходів, розголошувати інформацію про це їм заборонять. Інтернет-провайдерів також зобов’яжуть забезпечувати захист техзасобів від несанкціонованого доступу.

Адвокат Дупак Валентин Германович

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень