Товариші покинули у сніговій пастці? Волонтери показали, як знайшли замерзлого туриста на Закарпатті (ВІДЕО)

Чоловіка можна було врятувати

На фото ліворуч - Іван Когут, загиблий
На фото ліворуч - Іван Когут, загиблий

На полонині Руна на Закарпатті загубився турист. Чоловіка три дні шукали рятувальники та волонтери. Попри цілодобові пошуки, знайти живим чоловіка не вдалося.

Загиблий Іван Когут катався на снігоходах з двома товаришами.

 

Волонтери, які брали участь у пошуках туриста, вважають, що його просто покинули у смертельній небезпеці.

Про це ми писали тут:

В Карпатах 3 дні шукали заблукалого туриста. І ледве знайшли... його тіло (ФОТО/ВІДЕО)

Загиблий Іван Когут не вперше катався на снігоходах

Портал Закарпаття онлайн опублікувало кілька відео та аудіозапис, на якому один з учасників інциденту емоційно розповідає, як все сталось.

Товариш загиблого розповідає, що Іван Когут намагався піднятись на снігоході з ущелини, але ніяк не міг. Вони нібито почекали його 2 години, і лишивши снігохід з ввімкненою фарою, пішли.

УВАГА! На відео присутня ненормативна лексика

Волонтери опублікували відео з моментом виявлення тіла загиблого закарпатця.

- Майже нульова видимість, хурделиця, вітер та мороз до 10 градусів.

 

Саме у таких «сприятливих» умовах гірські рятувальники шукали вночі трьох закарпатців, що заблукали під час катання на снігоходах на полонині Руна.

 

О 13:15 двоє громадян вийшли на зв’язок та повідомили, що вони знаходяться на одній з турбаз у с. Лумшори Тур’є-Реметівської територіальної громади. Пошуки третього тривають, – написали у ДСНС.

Івану Когуту було 50 років. Він місцевий — житель селища Великий Березний Закарпатської області. 

Журналісти поговорили з друзями та знайомими Івана Когута. Чоловіка згадують як успішного бізнесмена (Іван Когут відкрив мережу пекарень «Верховинський Хліб»), добру людину і дуже надійного товариша. Іван часто їздив у гори і вмів пристосовуватись до різних погодних умов, любив екстремальні види спорту.

- Це мій друг, ми дружили 25 років, мій сусід.

 

Людина працьовита, любив свою справу, компанійська дуже людина. Був дуже спортивний – підтримував акції по спорту, десь поїхати міг на мотоциклах, на квадроциклах, джипінг.

 

Людина, яка мала широкий спектр хобі, – розповів друг Івана Когута Юрій.

Загиблий Іван Когут не вперше катався на снігоходах

Торік Іван Когут побудував каплицю у рідному селі на Закарпатті.

- Побудував православну капличку в селі, звідки він родом – на честь села. Гарну таку, – розповів Юрій.

Під матеріалом на сайті zakarpattya.net.ua користувачі лишили такі коментарі:

Причастный

На самом деле всем спасибо и спасателям и мчс и волонтерам. Их было действительно много.

У них просто свой протокол и алгоритм. Он четко прописан и они его выполняли в меру своих физических и технических возможностей. Прочесывать каждый куст в снегах по шею это ещё тот секс! Кто-то должен делать и эту нудную и тяжелую работу. Ведь на такой территории и в такую погоду любые поиски это элемент везения и зачастую на авось.

Ребята взломали ID погибшего. Определили что он в радиусе 200-400 метров от снегохода.

Поэтому и оперативно за ночь съехалось 7 сноубайков, квадрик на гусенице. И на месте уже пользовались снегоходом погибшего. По злой иронии судьбы это оказался мой первый снегоход на котором я учил ребят. Но к сожалению погибшего в этих школах небыло, иначе он бы выжил.

У мчс и спасателей одна проблема- отсутствие правильной техники и экипа!кто им напаривает эти болотоходы ума не приложу.

Почему затянулись поиски?

Погода. Видимость ноль.

И поиск по принципу- человек спрятался в кустах или под елками.. И они методично двое суток обкалывали каждый куст.

Это долго и выматывающе.

Когда временами уходил туман то открывалась вся картина нелепости случившегося- там нет сложного рельефа!

Для понимания- двое сотоварищей бросившие парня погибать прошли около 20 км!!! пешком по вершине и лесам и спустились в Лумшоры !!! Одни, без навигации и вночь!
А вот спуститься 400 метров за своим другом и помочь ему пр какой-то причине не смогли….??

У Вани перевернулся снегоход и он его не смог поднять в можжевельнике. Но это было Реал но. Там фрирайд с 165 траком. Поставь его на ноги. Эта пушка выстрелила бы его наверх за парочку перегазовок.

Но всему этому они не были обучены. И плюс ещё бравада обычная- я все умею и всё могу! Ну и скорее всего Алкоголь!! В одном из снегоходов нашли 2 бутылки пустых бехеровки.

В месте гибели есть связь и сносный 3G..!! Около 7 вечера был последний созвон. Он паниковал, просил вертолёт и не мог определить своё местонахождения и речь была как у изрядно выпившего.

Походу произошло следующее.

Он не пошёл по своим следам вверх! Несмотря на пологий склон передвигаться в присыпанном снегом можжевельнике просто нереально.

Он пошёл вдоль склона к лесу (но он этого не знал)

Глубокий снег, путающиеся в можжевельнике ноги,ночь, туман и холод деморализовали и дезориентировали его полностью. И он пошёл в самое неприступное место для подьема.. не получилось ничего.. вымотался.. пошёл назад к снегоходу.. прилёг и не проснулся уже..

На ровной местности. Ночь его присыпало 50-60 см снега и он сровнялся с ровным рельефом. А на ровном особо никто и не искал..

Мы сменили тактику и начали утюжить всю местность сноубайками как расческами. Определили что он пошёл не вверх а по пути наименьшего сопротивления и через 10 минут это сработало.

Занавес.

Пусть каждый сделает свои выводы.

Земля ему пухом! Говорят хороший парень был.. но излишне самоуверенным.

Гість 

Це жахливо. В мене серце крається,і страшний плач. Нехай земля буде пухом. Вічна пам'ять Іванові Когуту. Справжні друзі держаться разом. Просто покинули його (бо він сам вибереться,досвідчиний). Вам з цим жити. Вічна пам'ять.

Віктор

Це я думав з перших хвилин пошуку. Що ті вовки щось недоговорюють. Смерть на їх руках а не на їх совісті

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень