Прорахували вже 10 сценаріїв подорожчання електроенергії в Україні

Експерти називають це важким вибором між економічною очевидністю та політичною доцільністю

Уникнути збільшення тарифів на електроенергію не вдасться, навіть попри прагнення не робити цього в умовах воєнного стану. На сьогодні уже прораховані 10 сценаріїв збільшення тарифів на електроенергію.

В тому числі щодо так званих „поличок“ (зараз 250 кіловат-годин, було 100). Особисто я противник такого підходу. Перших 250 кіловат-годин нічим з точки зору вартості не відрізняються від наступних, а визначати статки споживачів за обсягом споживання некоректно.

 

Яким буде рішення, подивимось. Традиційний важкий вибір між економічною очевидністю і політичною доцільністю, — каже радник прем'єр-міністра Юрій Бойко.

Втім збільшення тарифів може спровокувати невдоволення населення, яке через військову агресію рф переживає не кращі фінансові часи. Соціальну напругу намагатимуться зняти запровадженням адресних монетизованих субсидій для незахищених верств населення.

Водночас фахівці комунальної галузі підтримують ідею, що ті, хто споживають більше електроенергії, мають й платити за неї більше. в Україні діє два тарифи: для побутових споживачі та для бізнесу. Й хоча в обох випадках ці тарифи встановлює НКРЕКП, вони мають абсолютно різну структуру

Якщо це для бізнесу, то ми маємо прайс-кепи, які обмежують вартість електроенергії й в цьому випадку питання тоді до керівництва НКРЕКП, як вони встановлювали тарифи на рівні 5 гривень. Зараз у нас 5 гривень без ПДВ — це тарифи по виробництву електроенергії без послуг обленерго. Якщо додати обленерго, то вийде нехай там 5,5 гривні без ПДВ — 6,5−7 гривень — це обмеження, — каже голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Також в Україні діють два тарифи, які залежать від кількості спожитих кіловатів. Тож якщо побутовий споживач (домогосподарство) споживає менш як 250 кіловат-годин, то тариф для нього буде менший.

Тариф 1,44 гривні для тих, хто за місяць спожив менш як 150 кіловат-годин, 1,64 гривні — якщо більше.

На переконання Олега Попенка, ціни на електроносій для тих, хто споживає понад 250 кіловатів мають бути значно вищими за 1,68 гривні за кіловат. Він впевнений, що сьогодні тарифи повинні бути встановлені для тих, хто споживає понад 500 кіловатів на годину і більше тисячі кіловатів на годину. Тоді це буде рівномірно.

Ті, хто набудували величезних будинків, вони й повинні сплачувати по 3, по 4, по 5 грн за кіловат на годину. Це абсолютно правильна практика, яку я підтримую. Але при цьому ми не повинні забувати, що повинні бути встановлені окремі умови для тих, хто проживає в будинках з електричним опаленням. У нас цілі міста перейшли на електричне опалення й тут люди не повинні страждати, — зауважує Попенко.

Фахівець наводить приклад Дніпропетровської області, де є цілі міста, які повністю відмовились від центрального опалення й працюють на електричному. Водночас для тих, хто мешкає у будинках, де взагалі немає газу і користуються електричними плитами, повинні бути окремі умови по споживанню електроенергії.

Попенко пояснює, що спершу повинно бути відповідне рішення НКРЕКП про підняття тарифів. Тож українців попередять завчасно про підняття тарифів.

Джерело: 24 канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень