Прізвища які вказують на професії, що вже зникли: звідки з'явилися Мірошниченки та Драчі

Ці прізвища вказують на професії, що вже зникли

Серед українських прізвищ є такі, походження яких не можна одразу і визначити. Історія їхнього походження невідома, тому що вони походять від назв професій, яких вже давно не існує. 

Про таємницю таких прізвищ розповідають фахівці Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського.

  • Серед них, наприклад, прізвище Бердник, звідки воно виникло, як його походження? Виявляється бердниками називали майстрів, що робили берда для ткацького верстата. Звідси й походить прізвище – Бердник.
  • Предки носіїв прізвища Проскурник випікали проскури. Це літургійний хліб, який використовується під час православного богослужіння Літургії для Євхаристії, та для поминання під час проскомидії живих та померлих.
  • У власників прізвища Скоромохи предки, скоріш за все були тими «веселими людьми» в обов'язки яких входило розважати народ співом, дотепами, музикою, танцями, драматичними сценками, акробатикою, дресований тваринами, інше.
  • Предки носіїв прізвища Буртал, що перекладається з польської як «ворожбит», ймовірно, були пов'язані з магією та ворожінням, або ж були цілителями.
  • Кого в давнину називали драчами? Тих, хто працював в млині на спеціальній машині, що називалась драчка. За допомогою неї обробляли пшоно та просо. Звідси і пішло прізвище Драчі. Ще драчами називали тих, хто пиляв дошки.
  • Римарі або Лимарі в давнину були майстрами, що виготовляли ремінну кінську упряж, збрую, сідла.
  • Чамарники шили верхній чоловічий одяг, Кушніри – ті, хто вичиняли шкіри та шив кожухи.
  • Предки носіїв прізвища Сніцар (Шніцар) займалися різьбою по дереву, ну а Золотарі або Золотаренки, як можна здогадатися були ювелірами.
  • Прізвища Мірошник, Мірошниченко походять від слова «мірка». Міркою брали плату за зерно.
  • Мандрівних торговців називали в давнину міняйлами, звідси та виникло прізвище Міняйло.
  • Прізвища Прасоль, Прасула походять від слова «прасол», яке означало торговця рибою, сіллю.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень