Правда про «нічний» тариф на електроенергію: чи дійсно допомагає економити?

Фахівці підрахували за скільки окупиться «зонний» лічильник

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Щоб зменшити витрати на електроенергію, експерти радять максимально перейти на нічне споживання електроенергії та на «розумні» лічильники - аналіз «Української енергетики».

Висновок видання, що посилається на аналітичну довідку НКРЕКП:

Нічний тариф на електроенергію однозначно є вигідним для всіх споживачів

 

Тарифікація

Для побутових споживачів існує двоставкова й триставкова система тарифікації за електроенергію.

Двоставкова передбачає розрахунок за день (7.00-23.00) і ніч (23.00-7.00).

Нічний тариф менший за денний на 50%, тобто для нарахувань застосовується коефіцієнт 0,5. Таким чином з 23 години вечора й до 7-ї ранку за електроенергію можна платити вдвічі менше, ніж за звичайним тарифом.

Щодо триставкової системи, то вона передбачає плату за ніч (23.00-7.00), пік (ранковий – 8.00-11.00, вечірній – 20.00-22.00) і напівпіки (7.00-8.00; 11.00-20.00; 22.00-23.00). Нічна електроенергія дешевша від денної на 60%, тобто для нарахувань застосовується коефіцієнт 0,4.

Напівпік означає застосування коефіцієнту 1, отже плата ідентична до денної. Пік передбачає застосування коефіцієнта 1,5, тобто за ці 5 годин доведеться платити в півтора рази дорожче, ніж за денні години.

Таким чином, триставкова система не дуже вигідна для побутових споживачів. Це якраз ті години, коли всі люди вдома після роботи й щось готують на плиті, в мікрохвильовці, дивляться телевізор, перуть у пральній машині, прибирають пилососом

Саме тому побутові споживачі частіше використовують двоставкову систему – день і ніч, аніж триставкову.

Скільки можна зекономити

Можна досягнути економії на сплаті за світло в межах від 15 до 25% (якщо рахувати день і ніч разом). 

Економія за споживання електроенергії саме в нічний час може становити 50%. 

Термін окупності

Якщо ви споживаєте 30-80 кВт⋅год на місяць, то термін окупності багатотарифного лічильника може скласти 2 роки. Якщо ж споживання електроенергії становить понад 300 кВт⋅год на місяць, то лічильник окуповує себе за 7-8 місяців

Вигода для енергосистеми країни 

Через те, що пікові споживання електрики припадають на денний час (особливо на ранковий і вечірній), енергосистема в цей час перевантажена, і це навіть може призвести до її збоїв.

А ось, переносячи якнайбільше споживання на нічний час, ви розвантажуєте енергосистему в пікові години і допомагаєте її збалансованій роботі.

 

Висновок:

Для досягнення економії мати лише багатотарифний лічильник – замало. Зробити споживання більш економним, на думку фахівців, можна, якщо вмикати енергомісткі прилади переважно вночі. Це, насамперед, стосується пральних машин, бойлерів, хлібопічок, пароварок, системи опалення, кондиціонування тощо.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень