Позбавити субсидії рівнян може одна помилка

У поданих до управління соцзахисту документах

В новому опалювальному сезоні на субсидіантів знову чекають нововведення. Зміни щодо виплати монетизованих субсидій набудуть чинності уже з 1-го жовтня.

Так, мешканці Рівного, які звертатимуться за призначенням субсидії, обов’язково повинні вказувати свій мобільний телефон. Його «прив’язуватимуть» до особового рахунку субсидіанта.

 

Особливу увагу слід звернути на заповнення документів, які подаватимуться до управління соцзахисту. Якщо в них виявиться помилка і її не виправлять впродовж 30 днів, у наданні субсидії людині відмовлять.

Отримати субсидію можна буде у готівковій чи безготівковій формі.

У чому різниця і хто отримає готівку «на руки»

Безготівкова форма – щомісяця до 18 числа кошти отримувачів субсидій переказуватимуть «Ощадбанку». Банк самостійно розраховуватиметься з організаціями-надавачами житлово-комунальних послуг і вже наступного дня надсилатиме субсидіанту SMS про сплату рахунків за кожен вид послуг.

До закінчення опалювального періоду ці кошти знімати не можна. Скористатися зекономленими грошима можна буде лише з 1 червня, коли залишок з особового рахунку субсидіанта перекажуть на поточний рахунок в «Ощадбанку» і вже тоді людина зможе його зняти.

Готівкова форма – щомісяця міське управління соцзахисту переказуватиме кошти на рахунки отримувачів субсидій, які відкриті в уповноважених банках, або на відділення «Укрпошти» за адресою домогосподарства (тоді субсидію приноситимуть разом із пенсією). Зауважимо, що список уповноважених банків розширили до 37 фінустанов (замість єдиного «Ощадбанку»).

Таку субсидію нараховуватимуть домогосподарствам, які вже отримували субсидію у попередньому опалювальному періоді. Втім, є дві обов’язкові умови: на день подання заяви на субсидію у них не повинно бути заборгованості у розмірі понад 340 грн, а сума призначеної субсидії не має перевищувати 5 тис. грн.

Фактично, єдиною відмінністю між обома формами виплат є те, можна чи ні, щомісяця знімати з рахунку гроші.

Додамо, що законодавство передбачає, за бажанням субсидіанта, можливість перейти з готівкової на безготівкову форму. Для цього треба подати спеціальну заяву до управління соцзахисту і обов’язково зазначити свій номер мобільного.

Повторно звертатися (НЕ)треба, але не всім

У міському управлінні праці та соцзахисту населення кажуть, що субсидіантам, яким нараховували допомогу у попередньому періоді, її перерахують автоматично. Зокрема, це стосується і громадян, яким субсидію призначали після проведення спеціальної комісії. Але лише у випадку, якщо в них не змінилися обставини на підставі яких призначалася ця субсидія.

Однак є низка випадків, коли до управління (чи його філій) таки доведеться завітати. Це:

- домогосподарства у складі яких є внутрішньо переміщені особи;

- де кількість тих, хто фактично проживає в оселі, менша, ніж кількість офіційно зареєстрованих;

- якщо є орендарі житлового приміщення, які винаймають його для проживання;

- домогосподарства, у складі яких є члени сім’ї, які не мали доходів чи розмір їхніх доходів менший за мінімальний або вони не сплатили Єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

Чи призначати субсидію - у кожному з цих випадків вирішуватиме спеціальна комісія.

Аби не довелося повертати субсидію…

В управління соціального захисту населення обов’язково потрібно повідомляти, якщо у складі сім’ї субсидіанта відбулися якісь зміни. На це дається 30 днів і в такому разі доведеться подавати нову декларацію.

Документи і дані, які необхідні для призначення субсидії

Заява-декларація, паспортні дані, обліковий номер платника податків, інформація про членів сім’ї та їхні номери особових рахунків.

Пільговик чи субсидіант: ОБИРАЙТЕ

У Рівному є пільговики, які  одночасно мають право на отримання і пільг, і субсидії. Новий порядок передбачає, що якщо громадянину нарахували пільгу у місяці, коли він подав заяву на отримання субсидії, то її призначать лише з наступного місяця.

Тому міське управління соцзахисту закликає всіх пільговиків визначитися, що саме вони хочуть отримувати: пільгу чи субсидію.

Якщо, до прикладу, у літній період людина отримувала пільгу, а на опалювальний період хоче, щоб їй надавали субсидію, то вона повинна звернутися з відповідною заявою-декларацією до управління, а також подати заяву на відмову від пільг. Подавати її можна буде не лише в управлінні, а й в його філіях, де приймають заяви на субсидії, а ще – у Рівненському ЦНАПі.

Коли субсидія НЕ призначається

Такі випадки чітко прописані у законодавстві:

- Якщо опалювальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв.м для квартир і 200 кв.м для будинку. Винятки можуть становити лише багатодітні сім’ї, де виховують трьох чи більше дітей до 18 років. Проте у такому разі кожен окремий випадок розглядатиме комісія.

- Якщо у члена домогосподарства або члена сім’ї цього домогосподарства (до прикладу, невістки чи зятя) є автомобіль «молодший» п'яти років (на період надання документів для призначення субсидії).

- Якщо хтось із членів сім’ї домогосподарства зробив покупку чи набув права власності на земельну ділянку, рухоме чи нерухоме майно, яке оцінюється у понад 50 000 грн.

- Якщо у члена домогосподарства є заборгованість із виплати аліментів.

- Якщо хтось із членів домогосподарства перебував за кордоном понад 60 днів протягом І-ІІ кварталу поточного року. Винятки становлять лише поїздки, які пов’язані з навчанням, лікуванням чи довготривалим службовим відрядженням, але тоді рішення про призначення субсидії має виносити спеціальна комісія.

- Якщо в домогосподарстві зареєстровані неповнолітні особи, які мають власних батьків. Це не стосується лише студентів, які навчаються на денній формі навчання і зареєстровані у гуртожитку. А ще винятком можуть бути діти до 18 років, які є сиротами і перебувають під опікою.

- Якщо впродовж І-ІІ кварталу поточного року у складі домогосподарства чи членів певного домогосподарства були особи старші 18 років і в них не зареєстровано жодних доходів або їхній середньомісячний дохід був меншим за розмір мінімальної зарплати і вони не сплатили за цей період ЄСВ.

Утім, якщо у цей період громадянин перебував на обліку у центрі зайнятості чи навчався на денній формі навчання або ж отримував допомогу  по догляду за престарілою людиною чи дитиною, потрібно звернутися до комісії. Аналогічна ситуація і якщо людина не мала жодних офіційних доходів впродовж І-ІІ кварталу, але за 2 місяці перед місяцем звернення за призначенням субсидії, сплатила ЄСВ і може надати управлінню довідку про доходи.

Коли з Вас не мають права вимагати оплати за надані послуги

Якщо при безготівковій формі надання субсидій «Ощадбанк» перераховує кошти на рахунки організації (у тому числі й ОСББ), вони обов’язково повинні укласти з банком відповідний договір. Якщо такого договору немає, то організація не в праві вимагати оплати послуг від одержувачів пільг і субсидій. 

До слова, у міському управлінні соцзахисту кажуть, що у Рівному відповідні договори уклали далеко не всі організації, у т.ч. й ОСББ.

Зауважимо також, що в управлінні просять надавати їхнім працівникам вичерпну інформацію щодо своєї поточної ситуації. Зокрема, відразу інформувати про спірні моменти, які у подальшому можуть призвести до відмови у нарахуванні субсидії (про них читайте вище – ред).

Між іншим, минулого опалювального сезону середній розмір субсидій для рівнян становив 1617 грн, максимальна ж сума державної допомоги складала майже 7 000 грн. Тоді субсидії нараховували майже 26-ти тисячам домогосподарств.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень