Повний блекаут: як працюватимуть банки, якщо довго не буде світла?

Нацбанк готує всі фінустанови до можливих кризових моментів

Черга до банкомату
Черга до банкомату

НБУ розробив план дій для банківської системи на випадок тривалої відсутності електроживлення. Регулятор намагається заздалегідь забезпечити безперервну діяльність банків, можливість безготівкових розрахунків і готівкового обігу.

Відповідний лист-рекомендацію НБУ уже розіслав усім банкам.

Підготовка банків до блекауту

Нацбанк зобов'язав скласти список відділень, що продовжать працювати на випадок кризових ситуацій (це будуть чергові відділення). Вони мають бути забезпеченими резервними каналами зв’язку (супутниковий), а також потужними електрогенераторами з запасом палива щонайменше на 2-3 доби та надійними джерелами їх поповнення.

Список чергових відділень має бути розміщено:

  • на сайтах банків;
  • через служби клієнтської підтримки банку (контактні центри);
  • на будівлях банківських відділень у місті.

Також на випадок тривалої відсутності енергопостачання банки мають забезпечити підкріплення готівкою чергових відділень, розмістити за потреби у відділеннях сейфи для зберігання готівки. Оперативно забезпечити відділення додатковою технікою, з огляду на ймовірне збільшення клієнтопотоку.

Крім того, фінустанови повинні опрацювати можливість збільшення кількості банкоматів у чергових відділеннях.

Супутниковий інтернет Starlink

У Нацбанку зауважили, що сприятимуть забезпеченню мінімально потрібної кількості чергових відділень комплектами для прийому супутникового інтернету Starlink.

Просимо до 15 листопада 2022 року надіслати до Департаменту банківського нагляду НБУ перелік чергових відділень, а також інформацію щодо статусу впровадження вищенаведених рекомендацій, — йдеться у повідомленні Нацбанку.

Джерело: novyny.live

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень