Потрапити у полон. Що робити якщо там опинився

Головним чином не треба привертати до себе жодної уваги, - психолог

Держприкордонслужба уже повідомляла про випадки, коли окупанти викрадають людей, тримають їх у полоні та шантажують рідних. Причин направду може бути одразу декілька: розвідка, шантаж або навіть заради використання у якості живого щита.

Коли у країні триває війна, мирне населення у жодному разі не повинно носити військову форму або камуфляж. Не треба носити на одязі жодної символіки.

 

Не треба в війну вихвалятися й дорогим одягом чи прикрасами, - радить експерт з психічного здоров'я Марта Пивоваренка.

Що робити, якщо мирну людину захопили у полон

  • Зберігайте спокій і не показуйте свій страх
  • Не чиніть опору терористам
  • Не вступайте з ними в розмову
  • Не намагайтеся їх відмовити від задуму
  • Не порушуйте правил, які оголосили терористи

Думки про здоров’я у полоні можуть видаватися безглуздими. Але пам’ятати про гігієну, фізичні вправи та дихальні техніки для заспокоєння вкрай необхідно. Саме це робить навіть у полоні людину, людиною.

Звільнення може не настати за один день, і до цього треба бути готовими. Але пам'ятайте, що вас обов'язково звільнять.

Краще за все, вдавати людину недалеку, яка немає ідеологічних чи релігійних переконань. Не проявляйте активність та говоріть тихо.

Не дивіться терористам прямо в очі, краще трохи в бік, чи в лоб. Їжте, навіть якщо не хочете. Спротив теж може спровокувати агресію.

Користуйтеся всіма можливостями ходити до туалету чи душу. Наступного разу може просто не бути. Облаштуйте собі місце для сну.

Якщо почався штурм, необхідно впасти на підлогу і закрити голову руками, зайняти позицію чимдалі від вікон, дверей і терористів — при штурмі по них стрілятимуть снайпери. Не слід брати в руки зброю, щоб вас не переплутали з терористами.

Якщо на вас повісили бомбу, треба без паніки голосом або рухом руки дати зрозуміти про це співробітникам спецслужб.

Не встановлюйте зв'язків з іншими полоненими, це можуть використати проти вас. Якщо під час катування і допитів з вами є інша людина, не реагуйте на неї, не взаємодійте ніяк. Будь-який прояв співчуття веде до посилення катування.

На запитання відповідайте коротко, лаконічно, без зайвих деталей. Ведіть нейтральний холодний діалог, без агресії, без зацікавленості.

Якщо той, хто бере в полон, хоче проявити агресію, її треба прийняти.

Пам'ятайте, що ті, хто тримають вас в полоні, не приймають рішення самостійно. Навіть якщо терорист співпереживає вам, його позиція може змінитися в будь-який момент. Мати дружбу з катом неможливо.

Не втрачайте надії. Нагадуйте собі, що на вас чекають рідні. Старайтеся вижити заради них.

Запам'ятайте якомога більше деталей про місце, в якому перебуваєте, як виглядає простір, позначення військових частин, бланків тощо. Зробіть непомітні позначки, за якими потім зможете ідентифікувати це місце.

Поставте собі ціль: зберегти життя, щоб потім допомогти покарати терористів.


Джерело: Психологічна підтримка 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень