Постраждає не лише Україна: Науковець описав наслідки у випадку аварії на Запорізькій АЕС (ФОТО)

Вчений розповів, які ще країни постраждають

Фото з Telegram Енергоатому
Фото з Telegram Енергоатому

Окупанти рф взяли в «заручники» найбільшу в Європі АЕС – Запорізьку. Вони розміщують в енергоблоках військову техніку, обстрілюють атомну станцію та погрожують знеструмити її.

За інформацією Енергоатому, є загроза знеструмлення енергоблока ЗАЕС, після чого вийдуть з ладу системи охолодження – як наслідок, аварія на АЕС, від якої постраждає багато людей, країн, земель і вод.

Завідувач відділу математичного моделювання довкілля в Інституті проблем математичних машин та систем НАН України Іван Ковалець розповів:

Є оприлюднені розрахунки викидів, які провели у Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки для одного з таких сценаріїв. Цей сценарій передбачає грамотні дії персоналу під час аварії для мінімізації наслідків. Тобто це не «апокаліптичний» сценарій, але це дуже важка аварія максимальної категорії 7 за шкалою ІNES. Коли оцінки обсягів викидів зроблено, все залежить від метеорологічних умов, і ми моделюємо атмосферне розповсюдження. Метеорологічні умови щодня змінюються. У цьому випадку підібрали такі метеорологічні умови (27.06.2022 р), коли окрім суходолу відбувається забруднення Чорного моря, оскільки над ним в цей час проходить циклон, а ЗАЕС знаходиться у його північно-східній частині. Відповідно на великій території відбувається вимивання хмари опадами, що приводить до значного забруднення поверхні Землі.

 

На візуалізаціях видно, що радіоактивне забруднення зачепить не лише Україну, а й Чорне море, Молдову, Румунію, Болгарію й навіть Туреччину. Водночас при інших погодних умовах можуть постраждати ще деякі території, зокрема, радіоактивні випари вітром перенесе на схід.

У будь-якому разі масштаб імовірних наслідків після аварії на ЗАЕС: на відстані 350 км від точки викиду рівень випадінь цезію-137 може досягти значень 100 кБк/м2, тобто як на околицях Чорнобильської зони відчуження.

Джерело: Апостроф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень