Коронавірус запускає в організмі фабрику чадного газу: інфекціоніст про те, чому недуга протікає по-різному (ФОТО)

Вчені все голосніше говорять про підступність коронавірусу

Нерідко важкий стан розвивається на тлі деякого початкового штилю: трохи підвищилася температура, з'явилася невелика задишка. А буває, що у людини серйозно уражені легені (вони виглядають, як матове скло), а вона почувається більш-менш добре. Чому так?

Це пояснив лікар-інфекціоніст вищої категорії, науковий співробітник Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В. Громашевського НАМН України кандидат медичних наук Віталій Янченко:

- У кожного пацієнта інфекція COVID-19 протікає по-своєму. Це залежить від багатьох факторів, але

велику роль відіграє те, де прикріпилася основна маса вірусу.

 

Чутливі рецептори є не тільки в легенях, а й в кишечнику, серці, головному мозку, нирках, судинах, а також яєчках у чоловіків.

У хворої людини змінюються показники крові: падає кількість захисних імунних клітин - лімфоцитів, а число великих лейкоцитів (вони називаються моноцити) збільшується, різко підскакує С-реактивний білок і інші маркери запалення. Відбуваються зміни і з червоними кров'яними тільцями - еритроцитами.

Вперше про це заявили лікарі однієї з американських клінік. Медиків здивувала велика кількість хворих, у яких COVID-19 викликав незвичайне підвищення згортання крові. А її згущення в великих артеріях призводило до різкого зростання інсультів у досить молодих пацієнтів.

Кандидат медичних наук Віталій Янченко

- Як відбуваються ці зміни в еритроцитах?

- Коронавірус, образно кажучи, краде кисень у гемоглобіну, який транспортують еритроцити. В організмі підвищується рівень ферритину - з'єднання білка з залізом, яке відкладається в органах і тканинах. У одного хворого COVID 19, якого ми консультували, було десятикратне підвищення ферритину (гемосидероз).

В результаті складних процесів виникає так званий цитокіновий шторм, викликаний як вірусом, так і ферритином, що руйнує органи і клітини.

 

Якщо цю бурю не загасити, організм постраждає через брак кисню (гіпоксичний синдром), сильно виражену анемію.

 

У хворого різко підвищиться схильність до утворення тромбів, що небезпечно для судин, серця, легенів, печінки, головного мозку.

В кінцевому підсумку може розвинутися смертельно небезпечна поліорганна недостатність, яка призводить до летального результату.

- Смертність людей, які страждають захворюваннями серця і судин, діабет, теж пояснюється дією коронавірусу на еритроцити?

- Багато в чому так. Мембрана в еритроцита, що складається з певних білкових волокон, у людей з патологією серця і судин набагато тонца - вірусу легше проникнути через неї. Також при діабеті ця мембрана ушкоджується дією високого рівня цукру. Тому для людей з хронічними захворюваннями так небезпечний коронавірус.

Деякі вчені порівняли його дію з роботою фабрики чадного газу - саме з ним, а не з киснем змішується гемоглобін.

Крім інфекції COVID-19, яку люди з груп ризику переносять вкрай важко, стан хворих погіршують вік, ослаблений імунітет, брак свіжого повітря, неповноцінне харчування.

- У чому, на ваш погляд, сьогодні криється надія?

- Хоча цей підступний вірус поки недостатньо вивчений, немає нових специфічних ліків, на розробку яких можуть піти роки, проте ми вже підбираємося до головного - відкриття механізмів розмноження коронавірусу. І кожен такий крок вчених рятує не одне життя.

За інформацією видання "Факти"

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень