Популярні й досі: 7 українських прізвищ, які вказують на ваше угорське коріння

Ці прізвища й досі часто зустрічаються на Закарпатті

Протягом багатьох століть Україна перебувала під впливом різних держав, що відображалося на мові, культурі та, зокрема, на прізвищах.

Один із таких періодів був під час входження сучасної Закарпатської області до складу Австро-Угорської імперії, коли угорський вплив став відчутним у місцевих прізвищах.

Прізвища з угорським корінням

Прізвища, що виникли в цей час, можуть бути незвичними для мешканців інших українських регіонів, але мають свої цікаві значення:

  • Ковач — походить від угорського kovács, що означає коваль.
  • Боднар — ймовірно походить від bodnár, що означає бобер; в давнину могли так називати людей, які займалися виловом бобрів або виготовленням виробів з їхнього хутра. Також, пізніша форма прізвища свідчить про те, що нащадки майстрували бочки й бодні.
  • Балога — походить від balog, що означає лівша або незграбний.
  • Молнар — від слова molnár, що перекладається як мірошник.
  • Пап (Папп) — походить від угорського pap, що означає священник.
  • Сабо — означає швець, кравець (від слова sabó). За іншими даними, прізвище Сабо також може походити від дієслова накладати — податок, митниця, штраф, закон, покарання — і відповідно до цього воно також могло стати прізвищем за професією, подібною до судді.
  • Шош — походить від sós, що означає солоний і може вказувати на людину, яка працювала в соляних шахтах.

Ці прізвища й досі часто зустрічаються на Закарпатті, хоча їх можна зустріти й в інших регіонах України.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень