На Рівненщині різко зросла кількість випадків хвороби Лайма

Кількість захворювань росте з кожним роком

Понад 60 випадків бореліозу зафіксували на Рівненщині від початку року. Така недуга передається при укусі кліщів.

Наразі фахівці спостерігають зростання захворюваності, про це розповіла Радіо Трек ентомологиня Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Руслана Драб.

- З початку року зафіксували 64 випадки захворювання Лайма. За аналогічний період минулого року їх було 62, - розповідає Руслана Драб.

Лише у липні цього року на Рівненщині хворобу зафіксували у 22 осіб, і це на 6 випадків більше, ніж за аналогічний період торік. 

- У нас у Рівненській області на своїх маршрутах в середньому ми реєструємо за рік орієнтовно 6 видів кліщів.

 

 

Вони всі є потенційними переносниками бореліозу, і ще багатьох небезпечних для життя людини хвороб, - розповідає Руслана Драб.

Основні симптоми

Ентомологиня розповіла, що основні симптоми хвороби дуже схожі на гостре вірусне інфікування. Першими симптомами хвороби є:

  • підвищена температура; 
  • головний біль;
  • ломота.

Якщо вчасно не розпізнати недугу, вона може прогресувати. Можуть бути неврити або навіть параліч нерва.

Основну характерну ознаку цієї хвороби можна побачити неозброєним оком. Це велика пляма з червоним обідком й з білим забарвленням в середині, подекуди схожа на бичаче око, - каже Руслана Драб.

Як вберегти себе

Аби не стати жертвою кліща, людям радять ходити облаштованими стежинами й уникати місць високої трави й чагарників. А також одягати закритий світлий одяг та, час від часу,  оглядати себе та своїх чотирилапих друзів.

- Одяг повинен бути світлих тонів, тоді можна вчасно зняти та не допустити присмоктування кліща.

 

Бо на чорному, темно-сірому, або коричневому вбранні кліща не видно.

 

Одяг повинен бути з максимально надійними манжетами. Штани повинні щільно прилягати до ноги.

 

А найкраще використовувати шкарпетки, в які ми  заправимо штани. Це не зовсім стильно виглядає, але це захищає нас від проникнень кліща на тіло, - зазначає  Руслана Драб.

При виявленні паразита на тілі, варто звернутися у травмпункт, де медики видалять кліща. Та, якщо ви опинилися в обставинах, коли не маєте змоги звернутися до спеціалістів, вихід є:

- Якщо не має змоги звернутися в медичний заклад, - є можливість видалити кліща самостійно. Для цього його не потрібно заливати маслами, оліями чи ставити певні кільця.

 

Це все насправді не діє.

 

У ветеринарній аптеці є чудовий препарат «Смик». Він для тварин проти кліщів, але для людей він також виконує свою функцію, - каже Руслана.

Якщо ж на момент укусу кліщем, препарату у вас не має, можна скористатися підручними засобами. Це може бути проста нитка, яку потрібно обкрутити максимально близько до голови кліща й поволі висмикнути членистоногого.

Довідка

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) — інфекційне захворювання. Інфекцію переносять іксодові кліщі. Викликає неврологічні та ревматологічні прояви з переважним ураженням кістково-м’язової системи (артрити) чи нервової (нейробореліоз, хронічний атрофічний акродерматит). 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень