Поляки в шоці від корупції на нашому кордоні: скількох чоловіків випустили з України?

Йдеться про українців призовного віку

Польська газета Rzeczpospolita з посиланням на дані прикордонників повідомляє, що з 24 лютого до 7 червня з України до Польщі в'їхало 3,645 мільйона українців, зокрема 432 тисячі чоловіків віком від 18 до 60 років. 

Видання наголошує, що це стало можливим через «велику корупцію на українському кордоні».

 

Воліють залишатися інкогніто

Також газета, посилаючись на урядові дані, зазначає, що чоловіки, які виїхали з України, рідко реєструються в Польщі.

Серед 18-65-річних громадян України, які перетнули кордон після 24 лютого, було подано лише 5,1 тисячі заяв на PESEL. І в основному це люди, старші 60 років.

Польські депутати вважають, що  цьому є причина.

Вони не хочуть бути зареєстрованими в Польщі, бо виявилося б, що саме вони не виконують своїх зобов’язань перед батьківщиною.

 

Тому вони вважають за краще залишатися інкогніто.

Автобуси на кордоні з Польщею. Фото ілюстративне

Цей масштаб корупції та витоку системи в рази більший, ніж можна було б припустити.

Статистика з кордону свідчить, що це масова практика, — каже виданню Томаш Семоняк, депутат від Громадянської коаліції, колишній міністр оборони Польщі. 

Він наголошує, що шокований масштабами цього явища.

В Польщі вважають, що українські чоловіки призовного віку змогли втекти до Польщі виключно з вини власних прикордонних служб.

Адже поляки не можуть заблокувати в'їзд будь-кому, хто має дійсний паспорт.

Довідково:
Відповідно до українського законодавства, під час дії воєнного стану чоловікам призовного віку (від 18 до 60 років) заборонений виїзд за кордон. Ця норма набула чинності 24 лютого, одразу після підписання указу президента про введення воєнного стану в Україні.

Легально виїхати може лише вузька категорія українських чоловіків віком до 60 років, зокрема батьки-одинаки, батьки багатодітних сімей (у яких більше ніж 3 дітей), батьки дітей з інвалідністю тощо.

У квітні Верховна Рада запровадила кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону чоловіками призовного віку під час війни. Особам, які намагаються нелегально покинути територію України, загрожує штраф у розмірі від 5 до 10 тисяч неоподаткованих мінімумів (від 85 тисяч до 170 тисяч гривень) або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень