Полуничний коктейль пестицидів: польські ягоди перевірили у лабораторії

Порівняли трускавку з мереж Lidl та Biedronka

Як зазначається на спеціалізованому сайті pro-test.pl, у полуниці Biedronka було виявлено більше різних шкідливих сполук – аж сім. У полуниці від Lidl було три пестициди.

В Biedronka були плоди сорту Альба, що пропонувалися в однокілограмових кошиках під торговою маркою Biedronka Warzywniak.

Вартість - 16,99 злотих/кг (172 грн).

У цій полуниці було виявлено: азоксистробін, ципродиніл, дифеноконазол, флудіоксоніл, каптан, спіротетрамат і трифлоксистробін.

В полуниці Lidl виявилося менше пестицидів – три різні речовини.

Це полуниця сорту Леді Емма під торговою маркою Ryneczek Lidl, яка продається в одному з магазинів Варшави в півкілограмових упаковках за ціною 23,98 злотих/кг (243 грн).

Полуниця від Lidl містила залишки: ципродинілу, флудіоксонілу та фосетилу.

ПОЛУНИЧНИЙ ПЕСТИЦИДНИЙ КОКТЕЙЛЬ

Дослідники зазначають, що кількість пестицидів, виявлена в полуниці з обох перевірених магазинів, не перевищувала допустимих стандартів ЄС.

Тим не менш, велика кількість різних сполук, особливо в полуниці з Biedronka, викликає занепокоєння.

Навіть якщо окремо вони знаходяться в межах норми, чи справді вони не впливають на наше здоров’я, якщо з’являються в кількох ягодах полуниці? Тоді сумарний вміст цих шкідливих речовин стає у багато разів вищим.

Вчені також нагадують, що протягом дня ми їмо не тільки полуницю. Багато інших інгредієнтів нашого щоденного раціону також містять залишки пестицидів.

Це доводять попередні дослідження фонду pro-test.pl: яблука, польські та імпортні томати, картопля.

Масштабне дослідження, проведене з 2014 по 2021 рік у п’яти європейських країнах, показало, що в організмі 84% учасників дослідження було принаймні два пестициди. Рівень пестицидів був вищим у дітей, ніж у дорослих.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень