Польські працедавці вимагають розібратися з українцями, доки ті не втекли на Захід

Ситуація в компаніях напружена

 

Польські працедавці вимагають від законодавців терміново прийняти поправку, яка продовжить легальне перебування та роботу українських біженців у Польщі ще на рік, за спрощеною процедурою, та пільг, таких як «500 плюс» (500 злотих щомісяця виплачується на неповнолітніх дітей) аби уникнути подальшого відтоку українців на Захід – пише Наша Польща.

Як відомо, Брюссель вже вирішив продовжити тимчасовий захист для громадян України (до 4 березня 2025 року), але, щоб зробити це у Польщі, необхідно змінити польське законодавство.

Нині легальне перебування українців офіційно триває лише до березня 2024 року.

Натомість у зв’язку з післявиборчим періодом працедавці не розуміють коли це може статися та наскільки будуть змінені положення.

За даними Євростату, у Польщі проживає понад 960 тисяч українських біженців, в Німеччині – майже 1,2 млн. На третьому місці Чехія – понад 365 тисяч громадян України.

Біженці з України також масово їдуть до США, Канади та Великої Британії, але ці країни не входять до даних Євростату.

Рішення Ради Європейського Союзу надає громадянам України легальне проживання в ЄС, соціальну допомогу та доступ до ринку праці. Це рішення зобов’язує уряди держав-членів ЄС змінити національне законодавство. Це стосується і Польщі, але поки що рішення з цього приводу не було, зазначають експерти.

Серед роботодавців є невизначеність, Є багато питань, наприклад, нова влада лише продовжить термін чи запровадить інші зміни щодо громадян України? Ситуація в компаніях напружена. Роботодавцям потрібна юридична визначеність, тому було б рекомендовано швидко внести зміни, – каже Надія Куртієва з відділу праці Конфедерації Левіатан.

Компанії побоюються, що зволікання з впровадженням та скасування деяких пільг, наприклад «500 плюс», може призвести до того, що біженці з України почнуть частіше приймати рішення про виїзд з Польщі на Захід, де кращі зарплати та вищі соціальні програми.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень