Польські підприємці заламують руки: не можуть впоратися без українських біженців

Українці ж їдуть до багатших країн

Фото з матеріалу у gazeta.pl

Представники польського бізнесу закликають уряд вжити заходів, щоб спонукати українців залишатися у Польщі, повідомляє gazeta.pl.

Згідно з оприлюдненими в серпні даними Євростату, 4,07 млн громадян України отримали статус тимчасового захисту в Європейському Союзі.

Більшість з них (1 133 420 осіб) проживає в Німеччині.

 

Друге місце в рейтингу посідає Польща – тут нині проживатимуть 977 740 біженців з України.

 

Чехія позаду, але в цьому випадку українців значно менше. Цю країну обрали 349 140 осіб.

Однак, як пише видання, заслуговують на увагу інші дані.

Польща, як і Італія, є країною, де біженців з України стає дедалі менше 

Відтік за червень у Польщі склав 13 635 осіб, в Італії - 1 005.

У Асоціації польських роботодавців кажуть, що відтік українських біженців означає серйозні труднощі для ринку праці в найближчі місяці:

Без роботи біженців у нашій країні компанії різних галузей будуть дуже серйозні проблеми не тільки з розвитком, але навіть із збереженням нинішнього стану виробництва, – зауважує голова Спілки польських роботодавців Шимон Вітковський.

Дефіцит робочих рук у країні пов'язаний із демографічними проблемами. Прибуття біженців до Польщі вирішило цю кризу і тепер «головним завданням буде їх утримати в країні, зауважує президент Асоціації підприємців і роботодавців Цезарій Казмерчак.

Польща не впорається без біженців з України?

Висока професійна активність і компетенції громадян України приваблюють й інші країни, в тому числі й поза ЄС.

Це створює пряму конкуренцію для Польщі, тому що наші східні сусіди, які досі жили і працювали в Польщі, все частіше вирішують виїхати до Німеччини чи ще далі, – зазначають у асоціації.

Водночас польські експерти розуміють, що Польщі складно конкурувати з багатшими країнами за соціальними виплатами чи зарплатами. Тому підприємці звертаються до уряду з проханням створити всі умови для перебування біженців у Польщі, зокрема забезпечити вивчення мови та професійне навчання.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень