Подряпини на авто зникнуть за 30 хв на сонці: винайдено нову фарбу

Її можна використовувати не тільки для автомобілів

Фото: Ed Visoso, Flickr

Вчені з Південної Кореї створили полімерне покриття, яке може швидко та багаторазово самовідновлюватись під дією інфрачервоного випромінювання. Воно підійде для фарбування автомобілів - подряпини зникатимуть за пів години на сонці, пише ACS Publications.

В основі покриття - акриловий багатоатомний спирт, молекули якого з'єднуються особливими зв'язками, здатними неодноразово розриватися і з'єднуватися під впливом підвищеної температури. За це відповідає органічний фототермічний барвник - він уловлює інфрачервоне випромінювання та виділяє тепло.

Процес самовідновлення покриття можна прискорити, наприклад, сконцентрувати випромінювання за допомогою збільшувального скла. Тоді подряпини зникнуть за 30 секунд.

Нове покриття можна наносити поверх звичайної фарби. Воно підійде також для смартфонів та інших пристроїв, що постійно ушкоджуються.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень