Подарунки від душі та покарання за репетиторство: українка розповіла чи віддячують учителям у закордонних школах

За що педагогів можуть звільнити?

Житомирянка Tetiana Dokyl, як зрозуміло з її допису, мешкає із сином у Празі.

В одній із батьківських спільнот у мережі Facebook вона розповіла про подарунки вчителям, репетиторство, батьківські збори, включеність педагогів у життя дітей у чеській школі.

Як зауважила сама авторка допису, його мета натякнути: бути педагогом – це, передусім, любити дітей.

Мій син переходить у 7 клас.

 

Близько п’яти тижнів тому я знайшла у поштовій скриньці фізичну листівку. На ній було зображене одне з чеських міст, а на звороті – текст, написаний від руки вчителькою.

 

Вона коротко описала свою відпустку в місті, зображеному на світлині, розповіла про його надзвичайні пам’ятки, можливості для культурного та активного дозвілля.

 

Вона згадала, що багато їздить на велосипеді, насолоджується природою, та побажала приємного літа.

 

Ми розуміємо, що іншим 26 учням вона теж написала і розіслала такі листівки. Влітку, під час своєї відпустки.

Син Тетяни був дуже задоволений і відповів учительці подякою в особистих повідомленнях у WhatsApp. Листівку повісив на холодильник.

Авторка допису Тетяна у Житомирі (фото з Facebook)

Через кілька тижнів вчителька поцікавилася, як справи у сина, чи слухає він чеські казки, чи дивиться мультфільми, і чи веде щоденник вражень. Це було його завдання на літо – записувати найцікавіші та найважливіші моменти.

І хоч, як зізналася українка, син не зовсім виконував прохання вчительки, та зробила добірку того, що може сподобатися хлопцю, і надіслала «вражаючу підбірку».

Також житомирянка розповіла, що улюбленим часом у школі для її сина є щовівторковий перший урок - класна година.

Вчителька запитує про шкільні проблеми: непорозуміння з учителями чи між учнями, що їх турбує.

 

Вони обговорюють, спільно вирішують, проводять рефлексії. Щопонеділка вчителька цікавиться, як минули вихідні: чим займалися, що цікавого відбулося.

 

І синові незручно було б розповісти, що він просто сидів біля телевізора чи комп’ютера.

 

Він із задоволенням вдома ділиться, де були його однокласники: збирали гриби, їздили в гори, ходили на виставку, каталися на велосипедах тощо.

 

Йому теж хочеться насичено та змістовно проводити час.

Тетяна з сином у центрі Праги. Фото з Facebook

Взимку вчителька разом із дітьми готується до ярмарку: печуть бісквіти на шкільній кухні, роблять вироби з шишок, готують лимонади, організовують майстер-класи, щоб виготовити різні речі для продажу (батькам не потрібно все це робити вдома після роботи). Потім вони всі разом вирішують, на що витратити виручені кошти: піти на боулінг чи поїхати у Відень, - продовжує українка у Чехії.

Чи дарують вчителям подарунки?

Так! Взимку – свічки, різдвяні дзвоники, чай, ялинкові прикраси. На останній дзвоник – квіти, солодощі, чашки, вазони, блокноти. Чи є хтось, хто не приносить подарунки? Так. Це необов’язково. Діти дарують їх тим вчителям, яких люблять і хочуть віддячити за навчальний рік.

За тиждень до закінчення навчального року син повідомив, що хоче зробити подарунок вчительці з математики, вчителю фізики та класній керівниці.

 

Він сам вирішив подарувати їм цукерки, які особисто обрав у супермаркеті.

 

Син був дуже засмучений, що не зміг знайти вчительку з математики, але вже на виході зі школи побачив її: «Вона була у гарній сукні, усміхнена, всім махала, обіймала дітей і радо прийняла подарунок».

 

Батьківські збори

На них ми чуємо, які наші діти чудові, і що ми могли б зробити, щоб їхнє навчання та перебування у школі стало ще кращим. Батьків не залучають до вирішення конфліктів між учнями. Якщо виникають проблеми, які потребують уваги, призначають особисті зустрічі. Двічі на рік також проводяться зустрічі у форматі «вчитель-батьки-дитина». Спочатку учень висловлює все, що хоче, потім свою думку висловлюють батьки, а далі ми спілкуємося всі разом.

Репетиторство.

Якщо учень потребує додаткових занять або допомоги, вчитель вас про це повідомить, або ви можете звернутися самі. Для цього потрібно написати заяву, і дитина почне відвідувати додаткові заняття після уроків з учителем.

Ці заняття оплачує школа, оскільки така послуга фінансується місцевим урядом.

 

Репетиторство за гроші батьків шкільним учителем заборонено – це звільнення.

Свій допис Тетяна закінчила такими словами:

Чи все ідеально? Ні. Чи зовсім немає проблем? Теж ні. Чи легко вчитися? Важко. Але дитина любить школу, і може вирішити будь-яке питання в її межах, цього вже більш ніж достатньо.

 

Дехто може запитати, звідки у класної керівниці стільки часу: молода? стара? немає дітей? Вчительці близько 40 років, вона має власних дітей, і в кінці року написала листа, в якому перепросила за те, що приділила учням менше часу, ніж хотіла, бо в неї тяжко хворів батько.

Школа-пансіон у Чехії

Реакція на допис читачів групи:

Сергей Ковальчук

Варто брати приклад.

 

Kira Kydrjavzeva

Так варто брати приклад,і головне подарунки від дущі, чисто символічні, а не конверти з грошима, як полюбляють це робити у нас.

 

Ирина Булгакова

Ідеї з ярмарком та витратою коштів після неї - просто чудові.

 

Angelika Aleeva

А мені подобається ставлення саме німецьких вчителів до своїх учнів. Професійне, відповідальне, доброзичливе, але без прояву почуттів та особистих стосунків з учнями.

 

Nat Nik

В Україні дуже багато чудових вчителів. Варто їх поважати не тільки батькам та дітям, але й державі.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень