Платять шалені гроші, а їх завертають в аеропортах: українці стають жертвами витонченої афери

Їм обіцяють легке відкриття спонсорської візи до Британії

Українці приземляються в аеропортах Великої Британії лише для того, щоб виявити, що їхні проїзні документи та приймаючі сім’ї  - підроблені, йдеться у матеріалі Independent.

Благодійні організації повідомили The Independent, що вони мають справу зі зростаючою кількістю випадків, коли злочинці користуються відчаєм українців.

Втікачі від війни вимушені заплатити сотні фунтів стерлінгів за листи з «дозволом на поїздку» до Великої Британії та підроблені британські візи.

 

Шахраї також часто пропонують біженцям в'їжджати до Британії через Ірландію, оскільки українці не завжди знають, що Ірландія не є частиною Великої Британії.

За даними благодійної організації Settled, тут мають справу з 1-5 жертвами цієї витонченої афери щотижня.

Міністерство внутрішніх справ заявило, що постійно працює над виявленням і запобіганням цьому типу шахрайства, в якому звинуватило організовані злочинні групи.

Хоча деякі з цих жертв шахрайства опинилися в «кошмарному стані» після того, як їх класифікували як нелегальних мігрантів і їхні паспорти вилучили в аеропортах Великої Британії, благодійна організація вітає той факт, що посадові особи прикордонної служби все частіше надають українцям шестимісячні візи жертвам шахрайства.

Колаж The Independent

Але благодійна організація стурбована тим, що, незважаючи на те, що їм було надано ці  шестимісячні візові штампи, деякі жертви все ще залишаються без доступу до житла та пільг, оскільки ради та працівники центру зайнятості не визнають їх законними.

Історія Марії, що втекла з окупації

Марія, чиє рідне місто на сході України окуповане російськими військами, розповіла Settled, що їй надіслали нібито британську візу та інформацію про її британських спонсорів після того, як вона заплатила близько 300 фунтів стерлінгів за допомогу в організації приїзду до Великобританії.

Я була впевнена, що мої спонсори чекають мене в Англії, — сказала вона. Але коли я прибула в аеропорт Станстед, я виявила що мій лист від Міністерства внутрішніх справ був підробкою.

 

Офіцер поставив у моєму паспорті штамп із тимчасовою візою та сказав мені піти до місцевої влади, де, як було зазначено, живе мій «спонсор».

Але виявилося, що такої особи не існує. Тож жінка мало не знепритомніла від такої звістки.

Що робити? Мені більше не було куди йти.

Червоний Хрест помістив Марію до тимчасового притулку, який забезпечив їй 30 фунтів стерлінгів на тиждень, щоб прожити, поки вона чотири місяці боролася за отримання біометричного дозволу на проживання. Це означало, що вона не могла працювати, вчитися, подати заявку на отримання пільг або відвідати лікаря, поки вона врешті-решт не отримала допомоги від Settled.

Варто зауважити, що через зростаючу кількість підроблених дозволів на в’їзд Британія 7 грудня 2023 року скасувала можливість подачі заявки на візи для українських біженців за допомогою додатку CheckID.

Усі, хто не встиг податися або завершити свою заявку до 7.12, мають відвідувати найближчі до них VAC (візові центри) для того, щоб здати біометричні дані, сфотографуватися та відсканувати документи.

Варто зауважити, що в Києві на сьогодні існує лише можливість подачі на візу, проте готову візу потрібно забрати з Варшавського візового центру.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень