«Питання майже вирішене»: назвали категорії військових, яких демобілізують

Чи мобілізуватимуть студентів «у віці» та здобувачів другої та третьої освіти ?

В Україні ведуться обговорення щодо періоду служби військовослужбовців, які здійснюють обов'язкову військову службу. Народний депутат Михайло Цимбалюк стверджує, що триває дискусія про те, який термін має бути встановлений для мобілізації - 16 місяців, 24 місяці чи 36 місяців служби.

Він переконаний, що необхідно чітко роз’яснити терміни мобілізації для громадян і громадянок України, яких призивають на військову службу. Про це депутат повідомив в ефірі на телеканалі Еспресо, пише видання Главред.

За його словами, важливо ретельно інформувати всіх громадян і громадянок, які можуть бути викликані на військову службу, про терміни цієї служби - 16, 24 або 36 місяців. Це питання ще потребує обговорення з військовими.

Мобілізація студентів

Однією з тем обговорення є те, чи мають мобілізовуватися студенти «у віці», а також, як поводитися із здобувачами другої, третьої вищої та іншої освіти, які звільнені від мобілізації згідно із законом.

— Ми обговорюємо зміни в законодавстві з військовим вищим керівництвом, бо саме вони сьогодні мають диктувати й диктують ті позиції, як має йти мобілізація та демобілізація.

 

Мова йде поки що про здобувачів другої, третьої вищої та іншої освіти.

 

Бо кількість тих, хто з минулого року почали здобувати другу і третю вищу освіту, збільшилася, тому тут будуть певні обмеження.

 

І це те, що майже вже вирішено, - сказав Михайло Цимбалюк.

Демобілізація строковиків

Цимбалюк також зазначив, що розглядається питання демобілізації військовослужбовців, які вже відслужили свої терміни. Крім цього, слід розробити механізм, який запобігатиме їхньому повторному призову після демобілізації.

— Також йде дискусія щодо демобілізації військовослужбовців строкової служби. Усі вони вже відслужили свої терміни.

 

І тут питання майже вирішено.

 

Ми хочемо продумати наступний крок - як зробити так, щоб після демобілізації вони не були знову мобілізовані як особи, що підлягають мобілізації, - додав народний депутат.

Демобілізація онкохворих та осіб з інвалідністю

За словами депутата, особи з першою та другою групами інвалідності, які фактично є членами військових підрозділів, але перебувають на лікуванні, мають бути демобілізовані. Також хворих на онкологічні захворювання слід звільнити від служби. Однак, чинне законодавство не передбачає можливості демобілізації таких осіб.

— Мова йде про демобілізацію всіх осіб з інвалідністю першої та другої груп, які сьогодні служать, вони практично у штаті, але лікуються.

 

І їх потрібно демобілізувати, щоб вони продовжили лікування.

 

А також потрібно демобілізувати осіб, які є онкохворими.

 

А сьогоднішнє законодавство не дозволяє це зробити, - зауважив Цимбалюк.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень