Перший громадянин України загинув в Антарктиді. Він здійснив самогубство (6 ФОТО)

На станції «Академік Вернадський»

На українській антарктичній станції «Академік Вернадський» загинув один з учасників 25-ї експедиції — кухар Василь Омелянович.

Як повідомляє BBC News Україна

Це перша смерть в Антарктиді громадянина України за час українських досліджень.

Станція «Академік Вернадський»

Обставини смерті з'ясовують, однак попередня причина - самогубство, повідомляє Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ).

«Усі ми знали Василя як дуже спокійну, виважену та добру людину, справжнього професіонала. Це була вже п'ята його експедиція на станцію «Академік Вернадський», - повідомив керівник НАНЦ Євген Дикий.

«На жаль, всі ми живі люди, і ніхто наперед не знає, що для кого стане останньою краплею чи «соломинкою, яка зламала спину». Вирішуватиметься питання доставки тіла в Україну», - додав він.

Василь Омелянович закінчив Полтавський кооперативний інститут, працював кухарем у рідному місті Малин на Житомирщині. Мріяв стати корабельним коком, але після випадкового знайомства з полярником почав працювати кухарем в антарктичних експедиціях (із 2011

У коментарі BBC News Україна Євген Дикий розповів, що решта 10 учасників експедиції відучора готують по черзі.

НАНЦ з'ясовує, чи є шанси доправити до станції іншого кухаря - можливо, з іноземним криголамом, який проходитиме біля острова Галіндез.


Утім, з огляду на глобальний карантин, це може бути проблематично - сама 25-а експедиція добиралася до станції більше місяця.

Це перша смерть на станції «Академік Вернадський» за весь український період.

За час британських експедицій там було п'ять смертей, - зазначає BBC News Україна

Василю Омеляновичу було 35 років. Він жив у місті Малин Житомирської області.

Після своєї першої зимівки (2011 рік, 16-та українська експедиція) ще три рази повертався до Антарктиди (учасник 18-ї, 20-ї та 23-ї УАЕ).

Василь Омелянович. Вважається, що він наклав на себе руки "через нещасливе кохання"

У суворих антарктичних умовах він готував для науковців станції борщ, вареники, інші страви, до яких українці звикли вдома, торти на дні народження тощо.

«Усі ми знали Василя як дуже спокійну, виважену та добру людину, справжнього професіонала», – зазначили в Антарктичному центрі.

25-а українська антарктична експедиція через карантин добиралася до станції більше місяця

П'ята зимівка стала для нього останньою.

Причиною самогубства колеги (через повішення) називають нещасливе кохання.


 

«В останньому дописі у Фейсбуці він закликав шанувати та поважати людей і домівки, де на нас чекають», - повідомляють у НАНЦ.

«Надзвичайно скромна людина, спеціаліст своєї справи, надійний товариш і романтик - таким ми будемо пам'ятати Василя. Світла тобі пам'ять, Василю! Глибокі співчуття родині та друзям…» - додають в Національному антарктичному центрі.

Як відомо, 25-та українська експедиція в Антарктиду мала стати наймолодшою за весь час.

«Ця команда полярників має кілька особливостей. Зокрема, це наймолодший склад експедиції за всі роки. Середній вік учасників – 37 років.


Ми хочемо дати молоді якомога більше шансів реалізувати себе і свій науковий потенціал. І з тієї ж причини половина складу є новачками, тобто вперше їдуть на рік працювати в Антарктиду.


Водночас, друга частина експедиції – це досвідчені полярники», – розповідав перед початком нової експедиції голова НАЦ Євген Дикий.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень