Перші результати президентського опитування: екзит-пол групи «Рейтинг»

Скільки людей насправді взяли участь в опитуванні – невідомо

Соціологічна група «Рейтинг» представила результати опитування, які проводилися у день виборів поблизу виборчих дільниць по всій країні.

Результати «5 запитань президента Володимира Зеленського» оприлюднили в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера», передає Obozrevatel.

Згідно з результатами:

  • довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах підтримують 81% українців, 16% – не підтримують;
  • створення на Донбасі вільної економічної зони підтримують 45%, 43% – не підтримують, а 12% – не визначилися;
  • 95% згодні з тим, що потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до трьох сотень, 4% – не підтримують;
  • 70% схвалюють легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих, 24% – не підтримують;
  • 78% вважають, що Україні потрібно порушувати питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, 10% – не підтримують, а ще 12% – не змогли відповісти.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що опитування, які проводилися поза виборчою дільницею після голосування, зокрема екзит-поли, не суперечать закону України:

Опитування поза виборчою дільницею не порушує закон України, оскільки, не ідентифікує особу так, як це потрібно в бюлетені, не розкриває персональних даних. Крім того, громадяни за бажанням можуть брати чи не брати участь в опитуваннях, це не є обов’язковим, – наголосив Аваков.

Які наслідки опитування для України

В Офісі президента України вже повідомили, що опитування Зеленського не матиме юридичних наслідків, а стане лише одним із «інструментів демократії».

На думку ОП, така анкета дасть українцям змогу висловитися про те, що важливо для нашого суспільства, без «втручання ангажованих експертів і політиків, схильних до маніпуляцій».

Водночас соціолог Андрій Єременко пояснив, що опитування Зеленського не має жодного відношення до соціології, а найімовірніше несе політичний контекст.

Додамо, що 41% українців не довірятимуть результатам опитування президента. Лише 43% населення висловили свою довіру до опитування.

 

Водночас найбільший рівень довіри до опитування Зеленського висловили виборці партії «Слуга народу» – 87% респондентів.

При цьому, за словами журналіста і військового експерта Юрія Бутусова, партія «Слуга народу» порушує ст. 51 і 52 Виборчого Кодексу України.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень