Перша індексація у 2020 році: кому виплатили пенсії по-новому

А кому – чекати надбавок уже невдовзі

Фото ілюстративне, "РБК-Україна"

За даними Пенсійного фонду, перерахунок пенсій у травні провели для 9,9 млн пенсіонерів.

У результаті - 8,36 млн отримали підвищення. Зокрема, під індексацію потрапили пенсії за віком, вислугою років, по інвалідності і втраті годувальника.

Середня сума надбавки склала близько 260 грн, інформує «Центр громадського контролю та моніторингу».

Втім, майже у половини пенсіонерів виплати зросли на 100 грн (45%). Водночас доплату від 100 до 400 грн отримали понад третина пенсіонерів (37,9%), а надбавку у розмірі понад 1000 грн нарахували лише для 2,3% пенсіонерів.

Тим часом не потрапили під індексацію близько 3,5 млн осіб:

  • держслужбовці,
  • люди, які продовжують працювати,
  • ті, хто отримує спеціальні пенсії (колишні прокурори і судді)
  • отримувачі максимальних пенсій
  • одержувачі соціальних пенсій (через брак страхового стажу для виплати пенсії за віком),
  • ті, хто вийшов на пенсію у 2019-2020 роках.

 

Не підвищили розмір пенсійних виплат і пенсіонерам, у яких середня константа вище, ніж передбачено урядовою постановою. Якщо досі цей показник складав 4 404 гривні, то збільшивши його на 11%, середнє значення досягло 4 778 гривень, - додала заступниця начальника головного управління Пенсійного фонду Олена Бойко.

Варто зауважити, що в кінці квітня всі пенсіонери, які мають виплати менш як 5000 грн, отримали також по 1000 грн одноразової допомоги. Крім того, з 1 квітня людям старше 80 років встановили надбавку у 500 гривень.

Якщо пенсію не перерахували

У деяких пенсіонерів сума загальних виплат після індексації не змінилася. Як пояснили у Пенсійному фонді, так могло статися, якщо попередня пенсія не дотягувала до мінімальної. Різницю, якої не вистачало, покривала держава.

До прикладу, якщо основний розмір пенсії за віком був 1640,78 грн, то раніше держава доплачувала 248,42 грн до мінімального розміру у 1889,20 грн. Разом з надбавками за стаж кінцева сума становила 2201,33 грн.

Після індексації пенсії основний її розмір зріс до 1821,26 грн. Проте, оскільки держава досі «дотягує» частину пенсіонерів до мінімалки, фінальні виплати не змінилися - ті ж 2201,33 грн.

У Мінсоцполітики заспокоюють: до кінця року передбачені ще ді індексації пенсій. Доплатять, зокрема тим громадянам, які не потрапили під травневу індексацію.

Пенсії їм підвищать із 1 липня чи з 1 грудня.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень