Надбавка у 9 тис. грн: пенсіонери можуть «вибити» у держави законну доплату (ФОТО)

В Україні з’явився перший прецедент

Пенсіонери можуть домогтися істотних надбавок до виплат.

Для окремих категорій пенсіонерів виплати можуть бути підвищені на 9 тис. грн. Стосується це, зокрема, пенсіонерів-чорнобильців, які вже почали домагатися від держави отримання належної їм за законом надбавки.

Так, Велика палата Верховного суду прийняла рішення задовольнити позов у зразковій справі №240/4937/18 за позовом пенсіонера з Овруцького району Житомирської області.

Чоловік подав до суду на місцеве управління Пенсійного фонду ще у 2018 році, коли йому перестали виплачувати встановлені законом надбавки.

Згідно зі ст. 39 Закону України «Про статус громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи», йдеться про надбавки у розмірі двох мінімальних зарплат (на сьогодні це 9 400 грн).

Касаційний адмінсуд задовольнив вимогу позивача, призначивши йому доплату, але не за ЗУ «Про статус чорнобильців», а за постановою Кабміну №1210, де суми надбавок суттєво менші - від 5 до 13 грн, пише «Страна».

Однак у цій справі є одне «але»:

у 2018 році Конституційний суд визнав постанову Кабміну неконституційною, фактично повернувши чинність статті 39, де вказувалося про доплати у кілька тисяч.

 

Попри те, що постанова №1210 продовжує діяти, цей прецедент показав, що справедливості можна домогтися.

Велика палата Верховного суду вирішила, що така практика є помилковою. При чому, це рішення є зразковим, тобто означає, що Пенсійний фонд має здійснити перерахунок усім пенсіонерам, які опинилися в такій же ситуації, як і позивач.

Згідно з рішенням Верховного суду, Овруцьке управління ПФУ зобов'язане нарахувати позивачу доплати з 17 червня 2018 року (тобто, майже за 2 роки).

Доплати, згідно ЗУ «Про статус чорнобильців», повинні складати:

  • особам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення в зоні «безумовного відселення» - 3 мінімальні зарплати; у зоні «добровільного відселення» - 2 «мінімалки»»; у зоні посиленого радіаційного контролю - 1 «мінімалка»;
  • пенсіонерам, які працюють на забруднених територіях, сума оплати повинна бути підвищена на 25%;
  • непрацюючим пенсіонерам - доплата у розмірі двох мінімальних заробітних плат.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень