Пенсії від Великодня будуть по-новому: Зеленський підписав закон з «пом’якшеннями» (ФОТО)

Зміни та роз’яснення

Відповідний закон президент Володимир Зеленський підписав саме напередодні Великодня.

Закон стосуватиметься великого прошарку населення: мешканців тимчасово окупованих територій (ТОТ), жителів регіонів, в яких проходять активні бойові дії, а також внутрішніх переселенців (ВПО) та біженців, які опинилися за кордоном.

Всі ці люди опинилися через війну у скрутних життєвих обставинах. Тому держава вирішила їм спростити хоча би процедуру призначення пенсій.

Як було до ухвалення цього закону

Усі українці без винятку мали право на призначення пенсій з моменту настання права на пенсію. Причому це стосувалося всіх видів пенсійних виплат: за віком, за вислугу років, за інвалідністю та у зв'язку із втратою годувальника.

Але для того, щоб отримувати пенсію з моменту настання права на пенсію, потрібно було встигнути подати заяву до Пенсійного фонду щодо призначення пенсії за три місяці з цієї дати.

Якщо ж пенсіонер не встигав вкластись у тримісячний термін, то йому призначали виплату пенсії лише з фактичної дати подання заяви до ПФУ.

Наприклад, якщо людині виповнилося 60 років 2 травня, і в неї на той момент були всі необхідні умови для виходу на пенсію, то вона мала встигнути подати заяву до ПФУ з усіма супутніми документами до 2 серпня.

 

Тоді їй призначали виплату пенсії із 2 травня.

 

Якщо ж вона не встигала із документами до 2 серпня, а наприклад подавала їх лише 15 вересня, то виплату пенсії їй призначали лише з 15 вересня.

 

Аналогічний механізм діяв і для інших видів пенсії.

Як буде тепер

Тепер ці правила збереглися лише для тих громадян, які проживають на території, не зачепленій війною. А для всіх решти (жителів ТОТ, ВПО, біженців за кордоном і мешканців територій, що перебувають у регіонах бойових дій) правило трьох місяців скасували.

Їм призначать пенсію з того дня, коли на неї настало право незалежно від дати звернення за нею:

  • для одержувачів пенсії за віком – від дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку;
  • для одержувачів пенсії у зв'язку з інвалідністю – з дня встановлення інвалідності;
  • для одержувачів пенсії у зв'язку із втратою годувальника – із дня, наступного за днем смерті годувальника;
  • для одержувачів пенсії за вислугу років – із дня, що настає за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року.

Однак при цьому слід пам'ятати, що для всіх цих категорій громадян пом'якшили порядок призначення пенсій лише на період дії воєнного стану і на три місяці після його скасування.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень